Банкеръ Daily

Агенция "Фич":

Репутационните рискове пред ББР се увеличават

Рейтинговата агенция "Фич" обяви, че проверките на икономическия министър Кирил Петков в Българската банка за развитие нямат влияние върху кредитния рейтинг на банката, но въпреки това репутационните рискове пред кредитната институция се увеличават. Рейтингът на ББР остава непроменен, защото от "Фич" са убедени, че "склонността на правителството да подкрепя банката няма да се промени".

Рейтингът на ББР обаче може да се влоши, ако проверката на Кирил Петков установи съществени нарушения. Тогава репутационните щети могат да натежат върху способността на банката да изпълни мандата си за развитие или да привлече международно финансиране, което вероятно би довело до умерени отрицателни последици за рейтинга й.

Досега Кирил Петков назначи проверка на най-големите експозиции на банката - към фирми, които той обвърза с едри политико-олигархични фигури. Петков спомена за преки или косвени връзки между фирмите с големи кредити към ББР и бизнесмени като Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов. След оповестяването на тези имена се стигна до отстраняването на двама членове на надзорния съвет и промяна на състава на одитния комитет на банката.

От "Фич" развиват няколко хипотези, при които кредитният рейтинг на ББР може да бъде намален или запазен на същото равнище, което е приравнено с рейтинга на държавата - BBB с положителна перспектива.

Първата хипотеза е, че рейтингът на ББР може да бъде намален, ако разкритията на икономическия министър доведат до признаване на загуби за банката, които оказват съществено влияние върху капитала. Но дори в такъв случай капиталът й може да бъде незабавно попълнен от държавата.

Втората хипотеза, при която рейтингът на ББР ще продължи да съответства на държавния, е заради подкрепата на правителството към банката. "Фич" се обосновава като посочва, че кредитната институция е изцяло държавна собственост. Отбелязана е специфичната структура на пасивите на банката, в които са включени материално финансиране или гаранции от държавата, което "увеличава икономическия стимул за получаване на подкрепа от правителството". Благодарение на правния статут на ББР правителството може да действа доста гъвкаво, когато й осигурява подкрепа, така че да не нарушава българското законодателство, както и правилата за държавна помощ на ЕС.

"ББР е подчинена на българското законодателство за преструктуриране на банки, което ограничава способността на държавата да й предоставя извънредна подкрепа. Въпреки това Fitch вярва, че държавата ще действа превантивно, за да предотврати фалит на ББР поради нейната собственост върху банката", казват от рейтинговата агенция.


Цялото съобщение на Fitch Ratings


Facebook logo
Бъдете с нас и във