Банкеръ Weekly

надежди

Режат пъпната връв на такса "смет" с имота

Трудно ще се промени схемата за такса смет, защото сме си заровили главата като в кофа за боклук.

Цял квартал в с. Бистрица сме без адресна регистрация. Столичната община бави вече две години даването на имена на улиците в него. По причина, че не съществуваме и за кмета на селото нямаме право на избор и на вариант за сметосъбиране и съответно - за сметоизвозване. Сутрин си товарим пликовете с отпадъците и ги носим я в Симеоново, я в Панчарево, изхвърляме ги и в София - където намерим. Принудени сме. Много хора обаче не са принудени, а го правят.

Не е ясно как местните власти ще се справят с този проблем. Повече от две години след като се зае със задачата да създаде по-честно изчисление на такса "смет", Министерството на финансите най-после предложи законови промени. Проектът е публикуван за обсъждане на интернет страницата на Министерството на финансите.

Започваме този анализ така нетрадиционно не защото дертовете на стотина човека от Бистрица са толкова важни, а защото и в подготвения проект няма нищо изненадващо. Няма нищо, което да подсказва, че въпросът за справедливата стойност на такса "смет" ще бъде решен веднъж завинаги. Колебливостта си личи още при първи прочит - новите норми ще влязат в сила през 2021 г., което е след почти петилетка. А последните закани бяха справедливостта да тържествува от началото на тази (2017-а) година.

Още повече че в края на подготвения проект става ясно, че всяка община, за която новите начини за изчисляване на таксата се окажат непосилни, може да си остане по старата система. Буквалният текст в проекта е: "При условие че съществуват обективни обстоятелства, възпрепятстващи прилагането на новите методики“. Което е широко отворена врата за провал и този път. Така че от това при чие правителство и кога ще приключи преходът в тази сфера ще зависи и как в крайна сметка ще бъде решен проблемът.

НА ПОДЛОЖКА - Курсив

Едно е ясно - такса "смет" според данъчната оценка на имота ще бъде постепенно изтиквана от трите нови форми - чрез торбички или на база живеещи в имота, или пък да се изчисли колко кофи са нужни и какви са разходите за изхвърлянето им.

НА ПОДЛОЖКА - КУРСИВ

Важно е да се отбележи, че се очаква новите форми на изчисляване на такса "смет" да вдигнат дължимото от гражданите и да намалят разходите на фирмите.

 

Сега фирмите плащат 2/3 от сумите, макар те да произвеждат едва 30% от отпадъците.

Докато при очакваното увеличение в закона за някои граждани пък е сложен таван от 20% годишно поскъпване за пет години.

Новоизмътеният проект се приема както по настояване от Брюксел, така и защото таксата трябва да е за извършена услуга, а не да е втори имотен данък.

Новите критерии са: "индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота, включително и чрез торби с определена вместимост и товароносимост", "количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране" и "брой ползватели на услугата в имота".

Остава и сегашната опция фирмите сами да организират сметоизвозването и да не плащат общинската такса. Което и правим ние в Бистрица.

В 20-милионен Истанбул проблемът е решен чрез закупуването на чували за боклук със стикер. В цената им влиза такса смет. Фирмите, които събират боклука, отчитат броя на торбите и количеството в тях по баркода. Контейнерите не са разрешение на проблема с управлението на отпадъците. Първо, те пълнят улиците и пречат на движението. И второ, няма по-грозна гледка от нова луксозна кооперация с три миризливи контейнера пред нея.

При нас проблем при използването на чувалите със стикер може да са бездомните кучета, които ще разкъсват торбите. Още по-голям проблем са мизерстващите, които се изхранват от кофите, събирайки вторични суровини и храна. Това може да се избегне, ако се спазва часът за изхвърляне, който съвпада с прибирането на сметта.

Най-лесно ще се реши проблемът в малките населени места с еднофамилни къщи - например кварталите на София в полите на Витоша. Там пред всеки дом има малка "семейна" кофа и таксата се смята според броя на изхвърлянията й. Това е най-точният и най-неманипулируем начин за измерване на количеството произвеждан боклук, а оттам - и на таксата за него.

Лесно за изпълнение е и системата, базирана на брой ползватели. Проблемът е, че пряка връзка с обема на сметта няма.

 

 

Бизнесът  предупреждава

Потребителите може да плащат повече за битовите си отпадъци, ако се въведе принципът "замърсителят плаща" при такса "смет". Това стана ясно от думите на експерта от Българската стопанска камара Илияна Павлова. Тя коментира още, че трябва да има разделно събиране на отпадъци. Тя допълни, че когато бизнесът образува отпадък, който не е битов, той има грижата да си го третира, а за битовите отпадъци отговорна е общината. Павлова обясни още, че трябва да има разделно събиране на отпадъци, защото за боклука в тази система като пластмасовите опаковки не се дължи такса "битови отпадъци". Експертът допълни, че трябва да се наблюдава повече процесът по количествата изхвърлени отпадъци. По думите й, в момента общините не дават данни какви количества боклук се изхвърлят, колко са те от бизнеса и колко от битовите потребители.

 

История

След почти две петилетки отлагане управляващите най-сетне са готови с новата формула за такса "смет". Предпоследно от 2017 г. тя трябваше да се определя само на базата на количеството изхвърлен отпадък или на броя на ползвателите на имота и да не зависи от данъчната оценка. Край на промилите!

Въпросът стои още от първото управление на ГЕРБ, през което време финансовото министерство не успя да изготви промените в срок, оправдавайки се с недоволството от страна на общините и на бизнеса. Промените обаче изчакаха и местните избори, защото те имат тежка политическа цена.
 

Базата за определяне на такса "смет" ще се решава от общинския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във