Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Рейтингът на Булбанк се изравни с този на държавата

Международната агенция Стандард енд Пуърс повиши оценката си за краткосрочната платежоспособност на УниКредит Булбанк до A-2ипотвърждава дългосрочната оценка за банката на ВВВ със стабилна перспектива.


По този начин рейтингът на най-голямата кредитна институция се изравни с този на българската държава. В доклада си анализаторите на Стандард енд Пуърспосочват, че банката е едно от стратегически важните дъщерни дружества за групата на УниКредит. По тази причина оценката ни за УниКредит Булбанк се базира и на подкрепата, на която би могла да разчита от своя мажоритарен акционер. Благодарение на тази подкрепа рейтингът на банката би могъл да бъде дори още по-висок, се казва в доклада.


Експертите на агенцията посочват, че присъдената стабилна перспектива е отражение на дългосрочната оценка и прогнозата им, че финансовият профил на УниКредит Булбанк няма да се промени сериозно в следващите дванадесет месеца. Според тях българската кредитна институция ще запази способността си да генерира капитал и приходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във