Банкеръ Daily

Финансов дневник

Реглинг: Време е страните от еврозоната да задълбочат валутния съюз

Време е страните от еврозоната да задълбочат валутния съюз и да засилят глобалната роля на валутата, но те все още трябва да преодолеят различията по отношение на фискалните инструменти за бъдещ общ бюджет, съобщи ръководителят на Европейският стабилизационен механизъм Клаус Реглинг.

В изказване на конференция в Лисабон, председателят на Еврогрупата Марио Сентено също направи подобен призив. Клаус Реглинг заяви, че дискусиите на ЕСМ с инвеститорите са показали, че те внимателно разглеждат темата за глобалната роля на валутата.

"Ако успеем да задълбочим още повече валутния съюз, това със сигурност ще помогне и за засилване на глобалната роля на еврото и считам, че е време да се направи това", заяви Реглинг и добави, че това също така ще спомогне за защитата на интересите на Европа. Говорейки за бъдещ бюджет за 19-те страни, които споделят еврото, Реглинг подчерта, че "има основателни причини да се говори и за фискален инструмент за макроикономическа стабилизация в този контекст", но държавите-членки все още са "далеч от консенсус по този въпрос", предаде Ройтерс.

Идеята за бюджет, който трябва да подкрепи реформите и инвестициите с безвъзмездни средства и заеми, ще бъде допълнена от Еврогрупата през следващите три месеца и ще бъде представена цялостно през юни. Реглинг отбеляза, че въпреки липсата на консенсус по друг въпрос относно обща схема за гарантиране на депозитите, той е "уверен, че в крайна сметка ще се появи европейска схема за гарантиране на депозитите".

Общата застрахователна схема е важна за завършеността на банковия съюз, един от стълбовете на реформата на Еврозоната, насочена към задълбочаване на икономическата интеграция на зоната на единната валута. По-рано председателят на финансовите министри от Еврозоната Сентено заяви, че глобалната несигурност, произтичаща от риска от търговски войни и премахването на международните съюзи, означава, че Европа трябва да даде по-голяма популярност на валутата си, съвместно с долара, посредством завършване на икономическия и валутен съюз.

Европейският стабилизационен механизъм е постоянно действащ планиращ фонд за финансово стабилизиране на страните от Еврозоната заменящ Европейския фонд за финансова стабилност, разполагащ с 440 милиарда евро и Европейския механизъм за финансово стабилизиране, разполагащ с 60 милиарда евро, предоставени от Европейската комисия. Работата му започва на 1 юли 2012 г. Решенията на фонда се взимат с мнозинство, което изключва възможността от блокиране на решенията от малки страни. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във