Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Регламентът "Майдел" вече е факт

"От 19 март  регламентът за намаляване на  таксите за презгранични преводи в евро, за който бях основен докладчик и преговарящ за Европарламента, официално е закон за всички държави от Европейския съюз. Разпоредбите, които ще позволят на българите да изпращат и получават евро десетократно по-евтино, ще влязат в сила от 15 декември 2019 година. Поемам ангажимент да следя за спазването на правилата от финансовите институции у нас." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел  при  подписването на регламента от председателите на двата законодателни органа на ЕС - Европейския парламент и Съвета на ЕС, което се случи на 19 март 2019 г. в Брюксел.

"Европейските граждани  и страни са една идея по-обединени, но и равни, защото отпадна официално един истински двоен стандарт между живеещите в страни от еврозоната и извън нея. ЕС доказа за пореден път, че може да подобрява живота на гражданите. Горда съм, че успях да допринеса това  да се случи, и при това толкова бързо." Такава беше равносметката на  Ева Майдел, която беше определена за докладчик по регламента през юли 2018 г. и успя да завърши преговорите със страните членки на ЕС за шест месеца.

Българските граждани и бизнеси ще спестяват над 60 млн. лв. годишно от регламента за таксите за презгранични преводи. А премахването на тези финансови бариери ще облагодетелства 36 000 малки и средни предприятия у нас, които внасят продукция от ЕС, и 15 000, които изнасят.

Ще намалеят разходите и на българите, особено на  пътуващите  в чужбина, които харчат около 1.6 млрд. евро годишно зад граница, тъй като регламентът включва текстове за повече прозрачност при плащане с карта или при теглене от банкомат в други страни от ЕС.

Комисионата при разплащането или тегленето ще бъде ясно индикирана. Потребителите ще получават електронно известие с тази информация и ще могат да избират дали превалутирането да се извърши от тяхната банка, или от тази на търговеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във