Банкеръ Daily

Финансов дневник

Референдум в Швейцария може да пренареди световната парична система

Референдум в Швейцария предизвиква смут в цяла Европа. Този път обаче жителите на Конфедерацията може дори да предизвикат земетресение, което да разтърси международната парична система. Възможната причина за такова сътресение е предстоящата златна инициатива на страната, пише в свой анализ германският вестник Die Welt.

Под мотото "Спасете нашето швейцарско злато" швейцарците са призовани на 30-и ноември да гласуват за това дали франкът трябва отново да стане базирана на златото валута. Първите социологически прогнози показват, че е твърде възможно инициативата да получи мнозинство от гласовете.

Исканията на инициаторите са сложни за изпълнение и може да докарат безсънни нощи на много парични надзори в и извън Конфедерацията. Популярната инициатива призовава не само за това Швейцарската национална банка (SNB) да преустанови продажбата на благородния метал, както го правеше в миналото, но също така гласи, че националните златни резерви ще се съхраняват в бъдеще само на територията на страната.

Още по-обширно и деликатно обаче е третото изискване на инициативата - "делът на златото от активите на Националната банка трябва да бъде най-малко 20 процента!" Под "активи" се разбират преди всичко валутните резерви на Националната банка.

Според последните актуални данни валутните резерви на Националната банка са за около 500 млрд. долара. Златото в момента покрива по-малко от осем на сто от тези резерви. За да се постигне покритие от една пета, швейцарските парични власти ще трябва купят според текущото състояние около 1 500 тона от ценния метал.

Според американската агенция за геоложки проучвания US Geological Survey годишното производство на метала в момента възлиза на почти 2 800 тона. Дори ако швейцарците си дадат срок от пет години за постигане на 20-процентовата цел, това би предизвикало сериозно търсене на златото, което би възлизало на приблизително една десета от годишното производство.

По този начин положителен вот в Швейцария би имал сериозни последици не само за швейцарската парична политика, но и за глобалните пазари на суровините и международната парична система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във