Банкеръ Daily

Финансов дневник

Редукцията на ДДС е подтикнала германците да похарчат допълнително 34 млрд. евро

Държавите, които искат да подобрят състоянието на националните си стопанства в условията на рекордно ниски лихви, могат да се поучат от Германия. Изненадващият ход на правителството да понижи данък добавена стойност през втората половина на миналата година, е вкарал допълнително около 34 млрд. евро за харчене в бюджетите на местните домакинства. Докато загубените бюджетни приходи са се оказали едва 7 млрд. евро, показва работен доклад на Националното бюро за икономически изследвания на страната, публикуван на 2 ноември. 

Шестмесечната мярка, задействана успоредно с отрицателните лихвени проценти, които тормозят германците от години, ги е насърчила да активизират разходите си, най-вече за стоки за дълготрайна употреба като коли, обзавеждане и бяла техника, посочват авторите на изследването, проведено под ръководството на професора по макроикономика Рюдигер Бахман. Този подход контрастира с политиките за икономическа подкрепа срещу пандемията по света: например, Вашингтон изпрати чекове на гражданите, с чиято помощ те да преодолеят пораженията от вируса.

Изследователският екип подчертава, че "неочакваното, временно понижение на ДДС в Германия през второто полугодие на 2020-а и сработило като неконвенционална мярка на фискалната политика", което е "повишило потребителските разходи на германците, най-вече за дълготрайни стоки". 

Проучването се е постарало да изолира влиянието на данъчната редукция от останалите мерки на Берлин в подкрепа гражданите като е акцентирало върху информираността на потребителите за временния й характер. Оказало се е, че хората, които са знаели, че мярката ще бъде изтеглена, са били по-мотивирани да купуват по-скъпи и едри предмети. 

Да припомним, че германските законодатели от двете камари на парламента гласуваха на 29 юни 2020-а мерки, които да стимулират възстановяването на най-голямото европейско стопанство от пандемията от COVID-19. Сред тях беше понижение на ДДС от 19% на 16%, което да е в сила от 1 юли до 31 декември миналата година, както и превеждане на безвъзмездни 300 евро на всяко дете на семействата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във