Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РЕЦЕСИЯТА В САЩ - РАЙ ЗА ХЕДЖИНГОВИТЕ ФОНДОВЕ

Милиони американци са изправени пред опасността да бъдат изгонени от жилищата си, след като загубиха възможност да обслужват ипотеките си. Банките затягат коланите и съкращават десетки хиляди работни места. Америка е изправена на ръба на рецесията. Но, както е известно, нещастието на едни е възможност за други - годината даде уникален шанс на мениджърите на хеджингови фондове да направят много пари. Най-елитните от тях натрупаха през 2007-а по-голямо персонално състояние от когато и да било в историята на съществуването си.
Класацията по лични приходи оглавява Джон Полсън, чието миналогодишно възнаграждение достигна 3.7 млрд. щ. долара. След него се наредиха Джордж Сорос с 2.9 млрд. долара и Джеймс Саймънс с 2.8 млрд. щ. долара. Най-бедните сред 50-те най-щедро възнаградени мениджъри на хеджингови фондове са взели 210 млн. щ. долара. Подреждането е направено от списание Алфа на базата на дела на всеки ръководител от финансовите резултати на съответната фирма и получените комисиони, без заплатите на служителите. Цифрите учудиха дори издателите на Алфа, които коментират, че тазгодишната класация със сигурност ще се окаже най-голямото разкритие на натрупване на лично състояние в модерната история на финансите.
Ключът към успеха на висшите фондови мениджъри са залозите им срещу някои ключови тенденции на финансовите пазари. Например Полсън - президент на хеджинговото дружество Полсън енд ко., се възползва от срива на щатския ипотечен пазар с ниско качество, за да играе против него и спечели. Сорос, който през 1992-а направи 1 млрд. щ. долара само за един ден, като изкара английската лира от Европейската валутна решетка, прекрати заслужения си отдих като пенсионер и се върна на кормилото на своя Куантум фънд. В мътните води на световните кредитни пазари той постигна над 30% доходност на фонда.
Осем от 50-те най-добре платени мениджъри на хеджингови фондове са англичани. Сред тях са Ноъм Готсмън и Пиер Лагранж от Джи Ел Джи, всеки от които получи по 350 млн. щ. долара. Както и Хю Слоун и Джордж Робинсън от Слоун Робинсън инвестмънт сървисиз, възнаградени с по 220 млн. щ. долара на човек. Най-високо платеният английски търговец е Дейвид Слейгър от Атикус кепитъл, който със своите 450 млн. щ. долара зае 13 място в Топ 50 за миналата година.
Общо 50-те водещи мениджъри в списъка на Алфа са взели 29 млрд. щ. долара през миналата година - огромен паричен ръст за кратко време. Когато списанието започва да прави класацията през 2002-ра, Сорос бил на първо място със 700 млн. щ. долара. Ако ги беше спечелил през 2007-а, той щеше да е девети.
Съществуването на подобни космични възнаграждения по време на задълбочаващите се финансови затруднения на щатската икономика вероятно ще затегне наблюдението върху слаборегулирания хеджингов бранш. Щатският финансов министър Хенри Полсън вече сподели вижданията си, че е необходима по-голяма прозрачност при работата на тези дружества. Подобно на днешното неравномерно разпределение на богатствата в САЩ не е наблюдавано от 90 години. Според Джаред Бърнстейн от Института по политическа икономия във Вашингтон, сегашната пропаст ни връща в 1928-а, когато аналогичен дял от националния доход на Америка -23%, е отишъл в ръцете на най-печелившия 1% от населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във