Банкеръ Daily

Левон Хампарцумян:

Рецесията ще е доста дълбока, възстановяването ще е повече от 6 месеца

Левон Хампарцумян

Здравната криза, свързана с разпространението на коронавируса, ще доведе до "доста дълбока рецесия", а възстановяването няма да е бързо. Ще отнеме повече от 6 месеца. Това заяви пред bTV банкерът Левон Хампарцумян.

В момента в белия свят мерките са насочени към това да се купи време, докато се разбере как след края на медицинската част на проблема ще се възстановява икономиката, коментира той. По думите му както медиците си “купуват” време за смекчаване на ефектите от пандемията, така и в икономиката се “купува” време и се дава подкрепа, която не може да компенсира всички щети, но която дава възможност фирмите, заедно с финансовите институции, да вземат правилни решения.

Според Хампарцумян мерките на банките за отсрочване и преструктуриране на банките са навременни. "Тези мерки са за добросъвестни клиенти, а тези, които са били в затруднение преди кризата, няма да видят разлика и няма да има голямо отражение", обясни банкерът, добавяйки, че през тези шест месеца ще може да се преструктурират кредити и условия за изплащания, без да има негативи за банките и техния капитал.

Задълженията могат да бъдат отсрочвани за срок от 6 месеца, но не по-късно от 31 декември. Крайната дата може да варира в зависимост от това, кога клиентът е искал да се възползва от отсрочването. За да може да се използва правото на мораториум, към 1 март, съответният кредит трябва да е бил редовно обслужван или с просрочие не повече от 90 дни. Могат да се разсрочват целите месечни вноски, което включва и главницата и лихвите. Друга възможност е да се избере отлагане на плащането само на главницата.Този гратисен период обаче няма да води до промени по ключови параметри на кредитния договор, например вече договорените лихви. 

"Това, което е важно и за физически лица, и за фирми, е още от сега да си говорят с банките за възможностите, които ще има, за новите бизнес модели, за новата оценка на риска. Те трябва да помогнат на банките, да ги убедят, да разберат характера на процесите и бизнеса след тази криза. И това е правилно решение, за да се върви напред", добави Хампарцумян.

Той коментира и кандидатстването на България за "чакалнята в еврозоната", заявявайки, че приветства решението на управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във