Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАЗСЛЕДВАТ ВОДЕЩИ ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ ЗА ШАШМИ С АКЦИИ

Една от най-мощните правни фирми на САЩ - Милбърг, Вайс, Бершад, Хайнис и Льорак (Milberg, Weiss, Bershad, Hynes and Lerach), заведе във федералния съд дело срещу десет водещи инвестиционни банки за нарушаване на свободната конкуренция. Тяхната дейност по реализирането на първоначални публични емисии на Уолстрийт се разследва в момента и от щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC), от Министерството на правосъдието и от Националната асоциация на дилърите, търгуващи с ценни книжа (NASD). Ответници по делото са банките Голдмън Сакс (Goldman Sachs), Банк Бостън Робъртсън Стийвънс (BancBoston Robertson Stephens), Хембръхт Куист (Hambrect Quist), Уилям Блеър (William Blair), Беър Стиърнс (Bear Stearns), Мерил Линч (Merrill Lynch), Салмън Смит Барни (Salomon Smith Barney), Моргън Стенли (Morgan Stanley), Креди Суис Фърст Бостън (Credit Suisse First Boston) и Лемън Брадърс (Lehman Brothers).
В обвинението си адвокатите от Ню Йорк твърдят, че фирмите са участвали в договори, споразумения, съглашения или в комбинация от трите, за да излязат победители или да ограничат конкуренцията по разпределението на първоначални публични емисии на акции чрез увеличение на комисионите, получени от тези операции, и надуване на цените, на които са били търгувани ценните книжа на вторичния пазар.
Кълбото започва да се разплита в началото на миналата година, когато контролните органи във Вашингтон получават анонимен сигнал по ИНТЕРНЕТ срещу Креди Суис Фърст Бостън. В него се твърди, че срещу равностойна услуга банката е предложила на жалващия се да го уреди с по-голям дял от изгодна емисия акции на компания, която се подготвя за регистрация на борсата. Креди Суис успява да проследи информатора, който се оказва инвеститор в хеджингов фонд, успява да го уговори да оттегли оплакването си и дори да плати съдебните й разходи на инвестиционната банка. Но адвокатите от Комисията по ценни книжа и фондови борси, до които е изпратено оригиналното писмо, не се отказват от проучването. И дванадесет месеца по-късно дейността на водещите инвестиционни банки от Уолстрийт, между които Креди Суис Фърст Бостън, Моргън Стенли, Беър Стиърнс и Голдман Сакс, се разглежда под лупа. Отделно от това до края на месеца за първи път от десет години в Конгреса на САЩ ще има открито изслушване на всички оплаквания по повод участието на инвестиционните банки в изкуственото напомпване на цените на акциите в края на 90-те години.
От месеци в САЩ ескалира недоволството от масовите банкрути на голям брой високотехнологични и ИНТЕРНЕТ-компании, чиито акции се продаваха на космически цени по време на борсовия бум в последните години. Инвеститорите започнаха все по-често да обвиняват инвестиционните банки и техните проучвателни екипи в съучастие и пряка вина за спукания балон на надеждите си и за загубите си.
Разбира се, подобни обвинения се доказват много трудно, поради което надзорните органи се готвят да водят разследване в три посоки.
Първо, да проверят верността на твърденията, че служителите от инвестиционните банки са продавали акции на подбрани клиенти. В замяна от тях се искало да поддържат високи цени на придобитите книжа на вторичния пазар. Подобни уговорки манипулират пазара, като изкуствено надуват котировките на акциите и генерират по-високо търсене.
Второто подозрение е, че търгуващите с ценни книжа инвестиционни банкери са насочвали по-големи дялове от първоначалните публични емисии към институционални инвеститори и отделни вложители в книжа, които в замяна са обещавали достъп до несвързан с тези сделки бизнес. Например, плащане на по-високи комисиони по други операции с акции.
Третата следа сочи, че инвестиционните банки са привличали повече клиенти, като продават пакети от популярни емисии на фирми, които кандидатстват за регистрация на борсата. В подобни операции са въвлечени даже изпълнителни директори на новоучредени фирми от Силиконовата долина. Единствените губещи в случая са дребните инвеститори, които стават собственици на надценени книжа в надценени компании.
Ще има ли изобщо някакъв резултат от тези разследвания? Според юристите, те ще продължат поне още девет месеца и може да предизвикат уволнения на висши банкови служители. Миналия месец Креди Суис Фърст Бостън уволни двама директори от отдела, отговарящ за Силиконовата долина, ръководен от прочутия Франк Куатруун - най-големия капацитет в областта на анализа на високотехнологични компании.
Водещите банки от списъка на заподозрените пък със сигурност ще проведат и вътрешни експертизи за установяване на евентуални нарушения на вътрешните и обществените разпоредби.
Не се очаква повдигането на криминални обвинения след приключване на разследването. А до каква дълбочина ще достигнат контролните органи в проследяването на незаконната дейност на инвестиционните банки, зависи единствено от избора на нов шеф на Комисията за ценни книжа и фондови борси, който трябва да бъде посочен от президента Буш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във