Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Разплащанията се забързаха

Междуфирмените разплащания в България се бавят средно по 29 дни (през 2018 г.), докато през 2017 г. те са закъснявали с 38 дни, информира Българската търговско-промишлена палата.

Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017-а и 2018 година. Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите.

Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, в Босна и Херцеговина, и в Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г.  е 34 дни, пише в съобщението.

В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 година. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни. Лидер в тези дейности отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни, и в Португалия - 38 дни.

Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 година. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

Шест от десет компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите и  по този начин те са по-сигурни и по- спокойни (за България резултатът е аналогичен).

България обаче заема и една неконкурентна позиция - трито място между  страните с най-много отписани приходи - 2.78 на сто от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас - със съответно 3.10 на сто и 2.88 на сто, а Румъния е 4-а - с 2.73 на сто отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7 на сто.

Почти една трета (31 на сто) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с   плащанията си. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20 на сто, сочи проучването. А 38 на сто от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

Клиентите все още плащат със закъснения, но бизнесът в цяла Европа, изглежда, е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, отчита изследването. Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания, сочи проучването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във