Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Разминахме се с минималния корпоративен данък в ЕС

Двамата евродепутати - холандецът Паул Танг (вляво) и французинът Ален Ламасур са убедени, че държавите членки едва ли ще подкрепят единна ставка на корпоративния данък в ЕС, защото въпросът е дълбоко политически и ЕК няма право да се меси в данъчната политика на отделните страни.

Няма да има минимална данъчна ставка за корпоративния данък на територията на Европейския съюз. Това е топ новината, която съобщи лично Паул Танг, евродепутат, социалдемократ от Холандия на кръгла маса в Дома на Европа в София. Танг е един от двигателите на хармонизирането на данъчното законодателство в ЕС, заедно с Ален Ламасур, евродепутат от Франция.  Именно Ламасур обясни, че това е много тежък политически проблем за определени държави и няма как страни прилагащи  8-10% данък изведнъж да бъдат заставени да вдигнат ставката на 18 процента, каквато беше идеята доскоро. „Това е политически невъзможно“, каза френският представител. Така че у нас корпоративният данък си остава 10 на сто.

Евродепутатът обаче загатна, че може да се мисли върху това  дали отделни държави да нямат право да намаляват корпоративния  си данък под сегашните нива.

Конкуренцията в областта на данъчното законодателство / включително и  по нивата на облагането/  в рамките на ЕС е сериозна и от тази година България вече не е на първо място  с най-нисък данък върху печалбата в общността. От началото на годината  Унгария измести България  и й отне  едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори. Данъчната тежест за фирмите в Унгария бе намалена : от 19% за големите фирми и от 10% за малките и средни фирми, бе въведената единна ставка на корпоративния данък от 9% за всички компании.

Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария, са намалени с 5 процентни пункта.

„Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките. В резултат на това влошаваме позициите си в някои международни класации:  в класациите за икономическа свобода (от 55-то през 2015 г. на 60 място през 2016 г.), по просперитет (от 51-во през 2015 г. на 57-мо място през 2016 г.) и за правене на бизнес (от 38-мо през 2016 г. на 39-то място през 2017 г.), въпреки добрите ни макроикономически показатели“, коментират от БТПП. 

Какво  последно се случи  в Брюксел?

Въпросът за справедливото данъчно облагане излезе на  челна позиция в международния дневен ред под въздействието  на световната финансова криза и на редица финансови скандали като разкритията на „Люкслийкс“ и „Досиетата от Панама“. Борбата с избягването на данъчното облагане  доведе до приемане на инициативата на ОИСР за  свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалби.

В сегашната  международна икономическа среда гарантирането на облагането с данък на приходите на дружествата там, където се създава стойността, представлява предизвикателство за държавите членки - това пише в специален европейски доклад. По-конркретно, че големите многонационални компании са в състояние лесно да прехвърлят печалбите си към държави членки с по-ниски данъчни ставки. Бяха дадени примери със световните софтуерни и комуникационни гиганти. Аpple например плаща данъци в САЩ, а в Европа се е скрила в данъчния рай Ирландия, където за останалия бизнес ставката е 12.5%, а за софтуерния гигант е нула. Google и Facebook, които по наблюдение на евродепутатите имат към 2 млн. клиенти в България не са платили тук и 1 евро данък.

"БАНКЕРЪ" провери тази информация през българските данъчни власти. Те  потвърдиха, че всички тези огромни компании са регистрирани в Люксембург и не плащат нищо на фиска  у нас. Само Google бил представен у нас с малка фирма, която се издължавала символично на българската хазна.

Cвeтoвни тexнoлoгични гигaнти ĸaтo Fасеbооk и Gооglе cъвceм cĸopo мoжe дa зaпoчнaт дa плaщaт дaнъци и в Бългapия, казаха евродепутатите. Πpoмянaтa мoжe дa cтaнe фaĸт oщe пo вpeмe нa бългapcĸoтo пpeдceдaтeлcтвo, ĸoeтo щe зaпoчнe oт 1 янyapи 2018 г., твърдят те.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във