Банкеръ Daily

Финансов дневник

Разфасоват активи на КТБ

Съдия-изпълнители извадиха на тезгяха "Русенска корабостроителница" и хотел в Златни пясъци и искат общо 38.28 млн. лв. за тях.

S 250 45e528e7 f996 46a6 bd95 9b46dbbbcb19
S 250 72cb25e5 a448 4d90 8947 a02bc2b1a64d
S 250 ddb30a54 7304 4328 ba48 2370894afa4b

Синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка направиха поредната стъпка за събиране на вземанията й от нейни длъжници. От регистъра на Камарата на съдия-изпълнителите се вижда, че по тяхно искане са обявени за публична продажба имотите и производствените сгради на "Русенска корабостроителница Запад" АД. Първоначално обявената цена, от която ще започне наддаването, е около 32.28 млн. лева. Това е минимумът, който потенциалните инвеститори трябва да платят, ако искат да получат целия предлаган пакет от недвижимости. Той включва четиринадесет парцела, ковашки цех, корпусообработващ цех, компресорна станция, бобинажно отделение и електрическа работилница, механизиран склад за готова продукция и един куп други сгради.

"Русенска корабостроителница Запад" АД е един от големите длъжници на Корпоративна банка. Драмите около това предприятия започнаха още през ноември 2016-а. Вестник "БАНКЕРЪ" писа тогава, че Русенският окръжен съд взе решение производствените бази на предприятието заедно с намиращото се в тях оборудване да бъдат запечатани. Апелативният съд във Велико Търново обаче го отхвърли като незаконосъобразно. Но от това атаката към дружеството не отслабна. Само няколко дни след като са отпаднали ограниченията, и производствените мощности на корабостроителницата биха могли да заработят отново (и така тя да може да изплаща дълговете си), цеховете й отново са запечатани.

Изпълнителният директор на предприятието Митко Димитров коментира по този повод пред представител на в. "БАНКЕРЪ", че е съвсем очевидно, че нито една институция в Русе, а и в България не желае предприятието да работи. Той разказа хронологията на събитията така: През месец ноември миналата година корабостроителницата е била затворена на основание на първото Определение на Русенския окръжен съд. На 16 февруари след решение на Апелативния съд във Велико Търново корабостроителницата е върната към живот. Но само за няколко часа. В 13.00 часа частният съдебен изпълнител Хаджииванов отваря предприятието, а в 18 часа друг частен съдебен изпълнител - Милкана Македонска, се сдобива с нова обезпечителна мярка и за пореден път запечатва и производствените му помещения, и административната му сграда, където се съхраняват всички документи на предприятието. Така отново е "парирана" възможността то да заработи. По тази причина през март в корабостроителницата имаше и синдикални протести.

Синдиците на Корпоративна банка обаче са непреклонни. В няколко прессъобщения те заявиха, че някои длъжници на банката, в това число и "Русенска корабостроителница Запад", се опитват да осуетят действията им по събиране на вземанията на кредитната институция и чрез взаимносвързани лица предприемат действия за присвояване на активите на предприятието.

Синдиците напомнят, че първоначалните акционери в „Русенска корабостроителница Запад” АД са "Гипс Трейд" АД, "Глобални Пътни Системи" АД, "Русе Шипбилдинг Къмпани" АД и "Вип Пропъртиз" ЕООД (акционер и в "Петрол" АД), както и кредиторите на дружеството "Русе Индъстри" АД и "КИК - Дизайн" ЕООД. А те също са кредитополучатели и длъжници на КТБ АД (н). И обобщават мотивите за своите действия с "разкритието", че "последващите приобретатели на вземанията и на активите на "Русенска корабостроителница Запад" АД са новоучредени дружества или дружества без търговска дейност. Става дума за "ФОКС Къмпани" ЕООД (учредено през 2009 г. с 5000 лв. капитал, с управител и едноличен собственик Александър Феодоров Кръстев), за "Ню Лайт Хаус" ЕООД (учредено през 2013 г. със 100 лв. капитал, няма обявени негови счетоводни отчети, с управител и едноличен собственик Рашид Ахмед Али), "ВИП Осем" ЕООД (учредено през 2013 г. с 8 лв. капитал, с 12 000 лв. приходи от продажби и с управител и едноличен собственик Валентин Иванов Проданов) и "Фабриа" ЕООД (учредено през декември 2015 г. с капитал от 2 лева. Негов управител и едноличен собственик е Павел Тодоров Кирилов). Според синдиците именно тези "разпореждания" с активите на "Русенска корабостроителница Запад" АД са извършени на занижени цени, координирано между дружествата, и вероятно имат за цел единствено да възпрепятстват опитите на КТБ АД (н) да осребри заложеното в нейна полза имущество.

Така или иначе резултатът от споровете между кредитора Корпоративна банка и длъжника "Русенска корабостроителница Запад" е, че имотите на предприятието са обявени на търг. Кой, как, кога и за колко ще ги купи, е друг, но не по-малко интересен въпрос. Впрочем той важи със същата тежест и по отношение на публичната продан, която съдия-изпълнител е обявил за хотел в "Златни пясъци", собственост на фирма "Стратус - В" ООД, която пък е обезпечителен гарант по заем, отпуснат от Корпоративна банка. Първоначалната цена, от която ще започне наддаването за него, е 6 млн. лева. Според Търговския регистър фирмата "Стратус - В" е собственост на Божидар, Ирина и Яна Стоеви. Ипотеката на хотела, направена в полза на Корпоративна банка, е за 3.5 млн. лева. Върху имота обаче има и втора ипотека от 2016-а, която е в полза на "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД. Тук става дума за 2.8 млн. лева. Въпросното акционерно дружество пък на свой ред фигурира в публикувания (на 16 февруари 2017-а) от синдиците на КТБ списък на некорекните длъжници на банката. Според него "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД дължи на кредитната институция общо над 15.77 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във