Банкеръ Daily

Финансов дневник

Равена е богат на паметници, украсени с мозайки във византийски стил

Базилика „Св. Витале“
S 250 9df98a98 3198 41b3 af91 0e28d2922e15

Равена (Ravenna) е разположен в източната част на Северна Италия в регион Емилия-Романя - вторият по богатство в страната. Той е център на провинция Равена.

Градът се намира във вътрешността на страната, но е свързан с Адриатическо море чрез плавателен канал. Това добро разположение е причината Равена да е била столица на Западната Римска империя (V век), а по-късно и на остготската държава и на византийските владения в Италия (VI-VIII век).

За покровител на града се смята Свети Аполинарий Равенски. Официален празник на града е 23 юли, на която дата църквата почита паметта на светеца. Аполинарий Равенски  е сирийски християнски светец, който според преданията е първият епископ на Равена. Почита се като свещеномъченик и от Източноправославната църква и от Римокатолическата църква. Първото житие на Свети Аполинарий е написано от равенския епископ Мавро в средата на VII век.

Градът е разположен върху равнина и се намира близо до мястото, където реките Ронко и Монтоне се сливат. Разстоянието до Адриатическо море е около 10 километра. Първоночално района на Равена е населяван от умбрите. Римляните колонизират Равена през II в. пр. Хр. През вековете се изреждат различни завоеватели.

И така до 1441 г., когато Равена става владение на Венецианската република, която управлява града до 1509 година. През този период в центъра му са построени няколко дворци във венециански стил.

После градът заедно с целия регион Романя попада под контрола на Папската държава, като Равена ще остане под властта на римския папа през следващите 350 години. След кратка френска окупация по времето на император наполеон Бонапарт градът отново е включен в състава на папската държава.

През 1860 г. след референдум, градът е присъединен към Кралство Сардиния - историческа държава, съществувала на територията на днешна Северозападна Италия от 1720 до 1861 година. А от следващата година Равена е в състава на обединеното Кралство Италия.

Туризмът е основен бизнес в региона. Освен множеството исторически и архитектурни паметници в самия град, в неговите околности се намират и морските курорти Лидо ди Равена, Марина ди Равена, Лидо ди Класе, както и множество къмпинги, вили, хотели и паркове.

Равена е богат на паметници на раннохристиянската и византийската архитектура, украсени с монументални мозайки във византийски стил. През 1996 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са включени осем обекта. В него е кръстокуполният Мавзолей на Гала Плацидия (около 440 г.), който е построен през втората четвърт на V век и е украсен с най-старите от запазените до наши дни равенски мозайки.  Осмоъгълният Баптистерий на православните, известен и като Баптистерий на Неон, е архитектурен паметник на раннохристиянското изкуство, изграден от дебели червени тухли. Осмоъгълен е и Баптистерият на арианите -  архитектурен паметник на раннохристиянското изкуство в в близост до базиликата „Спирито Санто“. Построен в края на V - началото на VІ век от дебели червени тухли от остготския крал Теодорих Велики, който бил поддръжник на арианството. Названието „баптистерий на арианите“ e дадено, за да го отличат от другия батистерий в Равена, построен от епископ Неон.

Базиликата „Сант Аполинаре Нуово“ е архитектурен паметник на ранновизантийското изкуство. В базиликата са запазени множество мозайки, част от които са от времето на построяване на храма (началото на VI век).

Базиликата „Сан Витале“ е най-известният архитектурен паметник на град Равена.

Тя е един от най-бележитите примери на византийското изкуство и архитектура в Западна Европа (526 – 547 г.). Базиликата има осмоъгълна основа, т.н. октогон. От архитектурна гледна точка "Сан Витале" не представлява базилика, но този термин до края на VI век се използва широко по отношение и на такива центрични здания. Базиликата е украсена с най-богатите и пищни византийски мозайки, които са и с най-големи размери извън самия Константинопол.

Архиепископската капела „Сант Андреа“ е архитектурен паметник на раннохристиянското изкуство.  Тя е домашна църква на равенските епископи, построена в края на V век и началото на VI век, по време на управлението на Теодорих Велики при епископ Петър II. Капелата е посветена на апостол Андрей Първозванни - първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър. Той е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век.

Мавзолеят на Теодорих Велики е построен от остготския крал Теодорих Велики през 520 г. за негова бъдеща гробница. Теодорих се счита за един от най-големите владели в световната история. Неговото двустранно възпитание - германски произход и византийско възпитание, се проявява в опита му за мирно съвместно съществуване между римляни и готи. Той е и една от най-важните личности от времето на Великото преселение на народите, за кратко е и крал на вестготите. Понастоящем има статут на музей и е отворен за посетители.

Базиликата„Сант Аполинаре ин Класе“ е архитектурен паметник на ранновизантийското изкуство, построена през 549 г. в района Класе в пристанищната част на Равена. Тя е украсена с най-късните от равенските мозайки от юстиниановия период (527-565 г.).

Освен включените в списъка обекти на световното културно наследство, в Равена има още множество исторически, културни и религиозни забележителности - базилики, църкви. В Равена може да се види и крепостта Рока Бранкалеоне, построена от Венецианската република през 1457 година. Тук е и гробницата на Данте Алигери (XVIII век), който умира в града през 1321 г. от малария.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във