Банкеръ Daily

Финансов дневник

Растежът на икономиката ни ще зависи от европейските средства

Финансирането от Фонда за възстановяване на Европейския съюз може да стимулира растежа на българската икономика, но страната ни трябва да повиши нивото си усвояване, което под средното ниво за ЕС, посочва агенция Fitch в новия си доклад. 

България може да бъде един от основните бенефициенти на трансферите от ЕС, включително 16.6 милиарда евро (27% от БВП за 2020 г.) от Многогодишната финансова рамка 2021-27 (МФР) и 7.5 милиарда евро (12% от БВП) като безвъзмездни средства от Фонда за възстановяване.

След Хърватия България има най-високия дял на средствата като процент от БВП в целия ЕС.

"Fitch вярва, че еврофондовете ще подкрепят макроикономическите перспективи на България, като вдигнат растежа от прогнозираните 3% през 2021 г. на 4-5 процента през 2022-2025 г.", казва Федерико Салазар, директор на Fitch Ratings, цитиран от изданието Emerging Europe .

Има обаче и някои пречки. Например има въпроси относно способността на България да поеме притока на средства от ЕС, предвид техния размер и институционалните ограничения.

Капацитетът за усвояване на евросредства в България се е подобрил, но все още изостава от средния за ЕС. Степента на усвояване на европейските структурни и инвестиционни фондове у нас е 49%, при 55% средно за ЕС.

"Във връзка с екологичния преход на страната остават въпроси относно капацитета на проектите, като се има предвид относително лошият опит на България в работата с енергийни и климатични програми", отчитат от Fitch. 

Отделно, има политически рискове около програмите, свързани с иновациите и цифровизацията. Усвояването на средствата по тези пера вероятно ще изискват изготвянето промени в законодателството, което може да доведе до политически спорове.

В тази връзка от рейтинговата агенция отварят скоба, че българите се насочват към избирателните секции на 4 април, за да гласуват на парламентарни избори. 

Проектите в екологията и иновациите имат голям дял във Фонда за възстановява на ЕС и програмата "Следващо поколение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във