Банкеръ Daily

Финансов дневник

Растежът на еврозоната ще падне под 1% през 2020-а

Стопанството на еврозоната ще се охлади за трета поредна година през 2020-а, сочи анкета на "Файненшъл таймс", проведена сред 34 икономисти. Те обосновават прогнозата си с очаквана политическа нестабилност, търговско напрежение и трусове в автомобилния сектор.

Европейската централна банка предвижда 1.1% увеличение на БВП на еврозоната през 2020-а след 1.2% през 2019-а, 1.8% през 2018-а и 2.4% през 2017-а. Анкетираните от "Файненшъл таймс" икономисти обаче са настроени по-песимистично и средната им прогноза е за икономически растеж под 1% през 2020-а - най-нисък за последните седем години. Предвижданията на отделните участници в допитването варират от най-мрачните 0% до най-оптимистичните 1.5% повишение на БВП на блока на еврото.  

Евентуално по-нататъшно забавяне на икономиката на еврорегиона ще принуди председателя на ЕЦБ - Кристин Лагард, да предприеме допълнителни мерки за монетарна подкрепа. И, вероятно, ще засили призивите към правителствата с по-силни финансови позиции, като Германия и Холандия, да въведат фискални стимули. 

ЕЦБ вече инжектира значително количество евтини пари в стопанството на еврозоната през септември като понижи за пореден път и без това отрицателните лихви по депозитите и рестартира програмата за покупка на облигации за 2.6 трлн. евро. Предвид растящите опасения от отрицателните странични ефекти на тази неконвенционална монетарна политика обаче някои икономисти се безпокоят, че европейските централни банкери ще изчерпят арсенала си от инструменти за преодоляване на по-нататъшен спад. Мнозинството анкетирани икономисти прогнозират, че въпреки отслабващото стопанство, ЕЦБ ще се въздържи да разхлабва още повече паричната си политика, а Германия няма да се поддаде на натиска за значителни фискални стимули.

От интервюираните 34 икономисти само девет очакват по-нататъшни лихвени редукции през 2020-а, 24 не предвиждат промяна, а един съзира дори повишение на лихвите. Половината участници в анкетата смятат, че ЕЦБ ще продължи да купува облигации за по 20 млрд. евро на месец през цялата 2020-а, десет очакват тези количества да бъдат намалени или програмата да бъде спряна, и едва шестима предвиждат тя да бъде разширена.

Две трети от анкетираните икономисти се съмняват, че призивите на Лагард към Германия и Холандия да въведат щедри фискални стимули в подкрепа на икономиката ще успеят, макар че огромното мнозинство от експертите са съгласни с нея.

ЕЦБ оценява инфлацията през 2019-а на 1.2% годишно - доста под 1.8% през 2018-а. Крехко мнозинство от икономистите, анкетирани от "Файненшъл таймс", прогнозират по-нататъшен спад на инфлацията през 2020-а, което ще я отдалечи още повече от целевите 2% годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във