Банкеръ Daily

Финансов дневник

Расте нивото на спестовност в еврозоната 

Нивото на спестовност на домакинствата в Еврозоната (в момента еврото (€) е официална валута в 19 от 27-те страни от ЕС) се е повишила до 19.8% през четвъртото тримесечие на миналата година при 17.3% през третата четвърт, сочат данните от Евростат.

Това всъщност е втората най-висока стойност на спестовност от началото на това проучване на официалната европейска статистика след рекордните 25%, които видяхме през второто тримесечие на 2020 г., когато се вихреше първата вълна на пандемията от Ковид-19.

Високите нива на спестовност отразяват несигурността на европейските домакинства на фона на коронавирусната пандемия на Стария континент. Увеличението на спестяванията се обяснява с намаляване на потреблението с 3.7% на тримесечна база.

Българите се вписват много добре в тази картинка.

И по същите причини, както при европейците, в края на миналата година общата сума на депозитите на домакинствата у нас нараства с 9.7% на годишна база и достига до  61.04 млрд. лева. Тези данни са от най-новото издание “Икономиката и банковият сектор на България“ на Асоциацията на банките в България.

И през първото тримесечие на 2021 г. ще нарастват спестяванията в банковата система. БНБ прогнозира висок темп на увеличение на депозитите като предпазен мотив в нестабилната икономическа и политическа ситуация. Очакванията са обаче, кредитите за бизнеса и домакинствата да забавят годишния си растеж.

Банкерите смятат, че през последното тримесечие на миналата година и първото на 2021-а лихвените проценти по депозитите ще се запазят на достигнатите много ниски равнища, за което ще допринасят продължаващият значителен приток на привлечен ресурс и високата ликвидност в банковата система.

Според последните данни от БНБ в края на февруари депозитите на домакинствата и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата) вече са в размер на 62.46 млрд. лева (49.6% от БВП), като се повишават на годишна база с 11.3% след растеж с 10.5% месец по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във