Банкеръ Daily

Финансов дневник

Расте броят на „много мощните държави“, които бягат от долара

Американският долар е основната световна резервна валута в продължение на десетилетия, но този статут може да бъде застрашен, тъй като "много мощни държави" се стремят да подкопаят значението му. За това предупреди Ан Корин, директор на Института за анализ на глобалната сигурност в САЩ, цитирана от CNBC.

„Основните движещи фактори като Китай, Русия и Европейския съюз имат силна мотивация за дедоларизиране“, каза Корин. „Не знаем какво ще стане по-нататък, но това, което знаем, е, че настоящата ситуация е неустойчива. (...) Има нарастващ клуб от държави - много мощни държави“, подчерта директорът.

Доларът се разглежда като една от най-сигурните инвестиции в света и се покачва по време на икономически или политически размирици. Но един от факторите, ограничаващи ентусиазма на страните към зелените пари, е перспективата да бъдат подчинени на юрисдикцията на САЩ, когато извършват сделки с долари.

Когато се използва американски долар или трансакциите се осъществяват чрез американска банка, предприятията са подчинени на юрисдикцията на САЩ - дори ако те нямат „нищо общо със САЩ“, каза още Корин. Експертът посочи като пример едностранното оттегляне на Вашингтон от ядрената сделка с Иран през 2018 г., последвано от възстановяване на санкциите срещу Техеран. Тази ситуация остави европейските мултинационални компании уязвими за наказание от Вашингтон, ако продължат да правят бизнес с Иран.

„Европа иска да прави бизнес с Иран, но не иска да се подчинява на американския закон за правене на бизнес с Иран. Никой обаче не иска да бъде наказван, че прави бизнес с държави, с които САЩ не са щастливи да правят“, добавя Ан Корин. В резултат на това страните имат „много, много силна мотивация“ да се откажат от използването на „зелените пари“, каза тя.

„Петро-юанът“ може да бъде ранно предупреждение

Ако доларът намали влиянието си, други валути могат да изпълнят ролята, която традиционно играе зелената валута - особено китайският юан.

През последните години Китай се опита да интернационализира използването на своята валута. Стъпките включваха въвеждането на фючърси за суров петрол, деноминирани в юани. Също така се появявиха и спекулации, че Китай се готви да плаща за внесен суров нефт със собствената си валута, а не в щатски долари.

Фючърсите на петрол, деноминирани в юани - наричани още "петро-юани", могат да послужат като ранен предупредителен знак за намаляващото господство на долара, каза Корин. „90% от петрола се търгува в долари", подчерта тя. "Ако искате да разрушите доминацията на долара над търговията с петрол, това е тласък в посока на дедоларизация".

Въпреки това тя добави, че макар петро-юанът да е „необходимо“ условие за международното изоставяне на долара, то не е достатъчно, за да се случи това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във