Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАСТАТ БРУТАЛНИТЕ БАНКОВИ ОБИРИ В ЕВРОПА

Обират по една банка на всеки 90 минути в страните от Европейския съюз, сочат данни от последния доклад на Европейската банкова федерация (ЕБФ). Това се коментира като белег, че набезите на крадците стават все по-дръзки. ЕБФ съобщава, че общо 5864 банкови кражби са станали в 25-те държави от Европейския съюз, Швейцария, Норвегия и Исландия през 2004 г. (последната, за която има данни).
Докладът на Европейската банкова федерация дава да се разбере, че обирджиите се отказват от по-традиционните методи. Те все по-често използват експлозиви при набезите си или вземат за заложници банкови служители. Друг повод за тревога е ръстът и интензивността на насилието при атаките срещу охраняваните банкови транспортни средства - организирани гангстери използват всичко, което ще свърши работа, включително тежки оръжия и експлозиви.
По оценка на специалистите, подготвили доклада, това насилие ще продължи и в бъдеще, защото по-високите инвестиции на банките в защитните системи на офисите и клоновете им принуждават криминалнопроявените да стават по-изобретателни, за да се доберат до парите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във