Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ралица Агайн подаде оставка

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн е подала оставка си. Това обяви самата тя преди началото на извънредното заседание на Народното събрание, свикано заради кризата с фалиралия кипърски застраховател "Олимпик". 

"Всички правомощия на комисията са изпълнени, както е по закон, няма никакви пропуски", посочи Агайн в кулоарите на парламента. 

Тя представи доклад за дейността на КФН по "случая Олимпик" и призова оставката й да бъде приета. Агайн подчерта, че оставката й е емоционален и морален акт.

"Тези, които имат да получават обезщетение по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, са изцяло подсигурени чрез системата на гаранционните фондове", каза Агайн.

По думите й въпросът е уреден и в кипърското законодателство.

"И нашият, и кипърският фонд са подписали многостранна конвенция между гаранционните фондове в ЕС, съгласно която обезщетенията по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите се изплащат, като за местните клиенти българският фонд ще посредничи", обясни Агайн.

Почти 200 000 души обаче ще претърпят загуби от фалита на кипърската компания. 

Тя посочи, че Кипърският гаранционен фонд ще осигури обезщетенията на клиентите на фалиралия застраховател "Олiмпик".  Потърпевшите ще подават искове към български гаранционен фонд, който ще изплаща парите на крайния клиент и после ще има отговорността да претендира за средствата от кипърската институция. 

"За да може да започне изплащането на обезщетенията, необходими са две действия: едното е от страна на компетентния съд в Кипър - този в Никозия, който трябва да се произнесе по искането на кипърския регулатор за обявяване на компанията в ликвидация в средата на септември. Другото действие, което е необходимо да бъде предприето е уточняване на механизмите по разплащанията между Българския гаранционен фонд и Гаранционния фонд на Кипър", уточни Агайн, както и поясни, че щетите по застраховките "Гражданска отговорност", сключени със застрахователна компания "Олимпик" до 10 май, ще бъдат изплатени от Българския гаранционен фонд. 

От доклада на Ралица Агайн стана ясно, че средната стойност на загубите от българските потребители е 200 лева. Тя отчете, че не е налице дългосрочен дъмпинг на застрахователния пазар от страна на "Олимпик".

"До 11 ноември цената на застраховката е била 196 лв. при средно за пазара - 179 лева. След тази дата цената е била 207 лв.,  при средна за пазара - 196 лева.", обясни още Агайн. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във