Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАЙОННИ МАГИСТРАТИ РАЗПЛИТАТ ДАЛАВЕРИТЕ НА АГАФОНОВ

Съдебният маратон по делото срещу бившия председател на съвета на директорите на фалиралата през 1996 г. банка Славяни Румен Жечев и ексизпълнителния й директор Петко Колев е в самото си начало. Двамата още дълго ще има да обикалят из залите на Съдебната палата, за да обясняват кога, как, защо и с кого са сключвали неизгодни за кредитната институция сделки.


Жечев и Колев са обвинени, че на 21 ноември 1995 г. са сключили договори с пет дружества без дейност - Мастер Орион, Билд Центавър, Трейд Проксима, Мирабел и Ива Трейд, които са поели задълженията на други фирми към банката. Прокуратурата смята, че с тези си действия, като длъжностни лица, Жечев и Колев са превишили правата си, донасяйки имотни облаги на споменатите дружества за над 491 млн. стари лева и нанасяйки вреди на Славяни за над 1.8 млрд. стари лева.


Като шефове на банката ние търсихме начин да си съберем парите и в действителност не сме отпускали кредити на тези фирми, оправда се Петко Колев след приключването на поредното заседание на Софийския районен съд, което се проведе на 1 октомври 2000 година. На въпроса на репортер на в. БАНКЕРЪ дали са проверили предварително дружествата, с които сключват договорите, той отговори: Какво да им проверяваме, след като тогава при нас дойде основният акционер на банката и ни ги посочи. На това място всеки икономически грамотен човек би казал: каквито акционерите, такива и мениджърите - все подставени лица!


Свидетелите по делото срещу Жечев и Колев са повече от дузина, но на 1 октомври в съдебната зала присъстваха само членът на директорския борд на банка Славяни и председател на съвета на директорите на Си Джи Ей Интернешънъл Холдинг Иван Николов, главният счетоводител на банката Димитър Коджаниколов и неговата подчинена Снежана Александрова, началникът на отдел Кредитиране Ангел Пеев, кредитният инспектор Катерина Колчанова, както и бившите управителки на Билд Центавър - Денка Николова, и на Мирабел - Мария Хорозова.


Пред съда не се явиха депутатът Георги Агафонов, председател на съвета на директорите на банка Славяни и неин собственик, който не бил редовно призован, и още поне петима свидетели.


Районният съдия Шекерджиев изслуша призованите, но сметна, че техните показания не са достатъчни, за да се изяснят всички детайли по делото и определи нова дата за гледането му - 21 декември 2000 година.


Историята на задълженията на Мастер Орион, Билд Центавър, Трейд Проксима, Мирабел и Ива Трейд към банка Славяни, за които са обвиняеми шефовете й Румен Жечев и Петко Колев, е доста оплетена. Идеята на осъществената от тях схема е била петте фирми, които не са упражнявали дейност, да поемат дълговете на други пет работещи дружества и да ги разтоварят от ангажиментите им към кредитната институция. Операцията е осъществена на 21 ноември 1995 г., когато Жечев и Петков подписват пет договора. Така Билд Центавър поема дълг на Си Джи Ей-ЕСПАЛ; Мирабел на Киви Си Джи Ей; Мастер Орион на Сигма; Трейд Проксима на Орак, а Ива Трейд на Траянка ООД. Общото между въпросните договори е, че размерът на всяко едно от поетите задължения е около 1.4 млн. щ. долара (по това време един долар се разменяше за 69.2 лв.). А и десетте участващи в операцията фирми по един или друг начин са свързани със Си Джи Ей Интернешънъл холдинг ЕООД. Това призна пред съда Иван Николов - председател на съвета на директорите на холдинга и бивш член на съвета на директорите на банка Славяни. Той не скри и че управителката на Билд Центавър Денка Николова е негова съпруга, а Мария Хорозова, която е ръководела Мирабел, му е дъщеря.


Иван Николов обясни на съда, че Георги Агафонов е бил едноличен собственик на Си Джи Ей до средата на 1997 г., когато като съдружник в него влиза Икономическа групировка Перун АД. Според следствието групировката е собственост на Агафонов и на Еньо Савов - говорител на фалиралата банка Славяни.


Излиза, че извършената на 21 ноември 1995 г. от Румен Жечев и Петко Колев операция с договорите е в полза на фирми, контролирани от структура на Агафонов, командващ парада и в банка Славяни. Вследствие на нея дълговете на пет работещи дружества от Си Джи Ей Интернешънъл холдинг се прехвърлят на други пет без дейност, които никога не са имали шанс да върнат парите на кредитната институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във