Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАЙФАЙЗЕНБАНК ЩЕ СЕ БОРИ ЗА ЦКБ И ЗА БИОХИМ

Райфайзенбанк ще хвърли усилията си на два приватизационни фронта - покупката на БИОХИМ и на Централна кооперативна банка. Това стана ясно от отговора на ръководството на Райфайзенбанк (България), даден специално за в.БАНКЕРЪ.
Ние имаме интерес да разширим присъствието си на българския финансов пазар. ЦКБ и БИОХИМ имат потенциала да удовлетворят нуждите ни, се казва в съобщението на банката.
Посланието нееднозначно говори, че австрийците проявяват интерес към покупката и на двете кредитни институции. Все още не е известно дали в приватизационните търгове ще участва Райфайзенбанк (България), или нейният собственик Райфайзен Централ Банк. Но е сигурно, че дъщерната институция у нас не би се ангажирала с мнение без съгласието на банката майка.
Райфайзенбанк си е спестила и уточнението дали, ако успее да купи една от двете български банки, ще се опита да придобие и другата. Вероятно всичко ще зависи от изхода на приватизационните търгове - или поне от това кой от тях ще приключи първи и дали ще бъде спечелен от австрийците.
Във финансовите среди се коментира, че ако Райфайзенбанк (България) или нейната майка Райфайзен Централ Банк купят ЦКБ, ще участват и в приватизацията на БИОХИМ. По друг начин биха могли да се развият събитията, ако австрийците първо придобият БИОХИМ. Тогава те едва ли ще поддържат кандидатурата си за ЦКБ.
След последното заседание на съвета на директорите на Банковата консолидационна компания, което се проведе на 14 май 2001 г., вицепремиерът Петър Жотев обяви, че до края на месеца ще бъде приета нова стратегия за приватизацията на БИОХИМ. И увери, че покани за участие в нея ще бъдат изпратени до всички по-големи чуждестранни банки. Но във финансовите среди се коментира, че новата процедура за БИОХИМ няма да започне преди края на изборите, тъй като Жотев е достатъчно ангажиран с предизборната си кампания в Бургас, където е водач на листата на ОДС, и в момента не му е до банково раздържавяване.
Засега единственият ясно дефиниран интерес към продажбата на БИОХИМ е от Райфайзенбанк. Намек за евентуално участие в третия пореден търг направи пред медиите и изпълнителният директор на ХЕБРОСБАНК Гаутам Вир. Старият кандидат Орел-Г Холдинг тепърва ще решава дали да кандидатства за третия тур от продажбата на БИОХИМ. Това съобщи за в.БАНКЕРЪ заместник-председателят на съвета на директорите на холдинга Симеон Петков. БКК обаче се надява най-вече на интерес от страна на големи чуждестранни банки, а не на български инвеститори, които елиминира с не много чист финт от втория търг за БИОХИМ.
Що се отнася до продажбата на ЦКБ, от която Банковата консолидационна компания притежава 32.74% от акциите, тя няма да се обсъжда преди 27 юни, според Петър Жотев. За тогава е насрочено общото събрание на банката.
Още 19.43% от акциите на ЦКБ, собственост на Корпоративна банка, и други 6%, притежавани от Фининвест, също ще бъдат предложени на инвеститора, посочен от БКК. Това декларираха преди повече от месец двамата акционери. В същото време те изпратиха писмо и до Райфайзенбанк (България), в което й предлагат своите дялове в капитала на ЦКБ. Отговор на офертата обаче все още няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във