Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАЙФАЙЗЕНБАНК ПРЕГОВАРЯ С АКЦИОНЕРИ НА ЦКБ

Представители на Райфайзенбанк (България) започнаха сондажи за изкупуване на дяловете на някои от акционерите на Централна коопертивна банка (ЦКБ). Въпреки, че от Райфайзенбанк (България) отричат, че водят подобни преговори, сред финансовите среди у нас се коментира, че интересът на кредитната институция е насочен към акциите, собственост на ЛВК Гъмза и на Фининвест. Лозаровинарският комплекс притежава около 20% от ЦКБ, а Фининвест - 4.6 процента.


Както научи в.БАНКЕРЪ, сделката с тези акционери е възможна само при условие, че и фонд Земеделие продаде на Райфайзенбанк (България) своя дял в кооперативната банка (32% от капитала й), за да може новият собственик да получи контрола върху 56.6% от ЦКБ.


Според някои банкери, австрийците разглеждат евентуалната покупка на ЦКБ като резервен вариант за разширяване на операциите си в България. Първостепенната цел на Райфайзен (България) е да спечели БИОХИМ, но в приватизационното наддаване за нея този кандидат-купувач ще се сблъска с конкуренцията на напълно равностойни съперници - Аустриа Банк и БНП-Париба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във