Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Райфайзенбанк" подкрепя бежанците от Украйна с бърз достъп до услуги

Бърз достъп до основни банкови услуги при облекчени ценови условия, включително откриване на сметка за получаване на средства и дебитна карта, осигурява Райфайзенбанк (България) за бежанците от Украйна, съобщиха от кредитната институция.

За да подкрепи на бежанците от Украйна, търсещи спасение в България, откриването на сметки от тях в банката са освободени от такси за откриване и месечна поддръжка. Украинските граждани няма да заплащат и такси за транзакциите на банкомати на територията на страната, както и плащането с дебитна карта на ПОС терминал. Сметката за украинските граждани се открива с представяне на валиден международен паспорт и попълване на стандартен комплект документи.

В подкрепа на овладяването на хуманитарната криза от войната в Украйна "Райфайзенбанк" започва извънредно традиционната си дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“. С набраните средства през платформата izberi.rbb.bg и дарения от банката и служителите, ще бъдат подкрепени БЧК, "Каритас България" и Фондация „Х. Степич - Благотворителност за ЦИЕ“ за осигуряването на подслон и продукти от първа необходимост за украинските граждани у нас и в Украйна.

 

Банките ще могат да откриват сметки на украински граждани в България по улеснен механизъм

Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила. Това стана ясно на среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ в Министерството на финансите на 7 март.

Била е дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България. Според банките, в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Виза“ и „Мастъркард“. Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.     

Facebook logo
Бъдете с нас и във