Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Райфайзенбанк" оглежда банки за придобиване в България

Председателят на УС и главен изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България" Оливер Рьогл

Австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл" планира да разшири дейността си на българския пазар. Това става ясно от годишния доклад на банковата институция и изявление на главния изпълнителен директор Йохан Щробл. В доклада Щробл посочва, че нови придобивания са нужни на банката, за да засили позицията си на стратегически значимите ѝ пазари. Но придобиването на портфолио от активи или малки банки е възможно "при подходящи условия и цена". Освен у нас кредитната институция оглежда възможностите в Чехия, Словакия, Сърбия. Но Щробл уточнява, че "това не означава, че не искаме да растем и в другите страни от региона".

В четвъртък бяха представени финансовите резултати на "Райфайзенбанк България". Председателят на УС на банката и главен изпълнителен директор Оливер Рьогл отчете, че печалбата на Райфайзенбанк за 2018 г. е била 131 млн. лева. "Резултатите ни за миналата година бяха много добри. Ръстът на кредитите от 14.6% до 5 млрд. лв. изпревари средното за пазара ниво от 8%. Печалбата ни от 131.5 млн. лв. е стабилна, като успяхме да компенсираме значителния спад на маржините във всички сегменти. Показателно за стабилността на банката е, че нивото на лошите кредити доста под 3%, при средно за банковата система 7.6%", посочи Оливер Рьогл. 

Оливер Рьогл заяви също така, че присъединяването на страната ни към Европейския банков съюз и механизма ERM II ще намали рисковете в банковата система. Той подчерта, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е възможно най-строгият и независим регулатор.

Размерът на активите на банката достига 7.8 млрд. лева. При корпоративното кредитиране е достигнат пазарен дял от 7.3%. Размерът на кредитния портфейл нараства с 16% до 2.2 млрд. лева. През 2018-а кредитите за граждани бележат ръст от 15% - най-добрите нива от 2008 г. насам. "Райфайзенбанк България" очаква българската икономика да нарасне с около 3% през тази година. В края на 2018 г. банката обслужва над 600 хил. клиенти, разполага със 133 офиса и 2 722 служителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във