Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Райфайзенбанк България" продава хотел за 19.36 млн. лева

В регистъра на частните съдебни изпълнители все по-често се появяват обяви за имоти, ипотекирани в полза на "Райфайзенбанк България". Не става дума за жилища или за други подобни ипотеки, чиято стойност е до 100 хил. лева. Говорим за големи търговски, промишлени и туристически обекти, чиято първоначална оценка е за милиони левове. Приемането на оферти за един такъв обект приключва на 5 март. Става дума за петнадесететажен хотел във Варна, собственост на компанията "Гала Тур" ООД, която е собственост на фамилията Лефтерови. Те притежават няколко компании, като дружествените им дялове в тях са запорирани в полза на "Райфайзенбанк България".


Явно фамилният бизнес сериозно е затънал в кредити към банката, които се затруднява да обслужва. Само дългът на "Гала Тур" към банката, според обявата на съдия-изпълнителя, е 18 млн. евро. Само че хотелът се продава за два пъти по-малка сума - 19.36 млн. лева. Което означава, че дори да се намери купувач, който да плати тази сума, банката ще трябва да направи разходи за провизии за поне още 17 млн. лв., за да покрие загубата от разликата между отпуснатия кредит и цената, за която е продаден ипотекираният имот.


Друг подобен случай е с габровската фабрика "Капитан Дядо Никола". Там кредитори са "Райфайзенбанк България" и ОББ, но според обявата на съдия-изпълнителя повечето ипотеки са в полза на "Райфайзенбанк България". По искане на кредиторите съдия изпълнителите вече близо две години правят търгове за продажба на фабриката, но все безуспешни. За този период първоначалната цена, от която започват наддаванията, падна чувствително - от 8.1 млн. лв. при първия търг до 5.47 млн. лв. при сегашната публична продан. И въобще не е сигурно, че и при тази цена ще се намери купувач.


Случаите с хотела във Варна и с фабриката в Габрово показват колко драстично са паднали цените на обезпеченията, което рефлектира и в кредитора, и в длъжника. Не е случайно, че именно "Рафайзенбанк България" има най-голямата загуба за 2013-а във финансово-кредитния сектор, като негативният и финансов резултат е около 43.6 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във