Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАЙФАЙЗЕНБАНК (БЪЛГАРИЯ) ОТНОВО ПОДМЕНЯ МЕНИДЖМЪНТА

Райфайзенбанк (България) бе разтърсена от поредната управленска рокада. На общото й събрание, което се проведе на 15 юни 2001 г. във Виена, бе взето решение Оливър Рьогел да бъде освободен от надзорния съвет на кредитната институция. Той е назначен за заместник-управител на Райфайзенбанк (Югославия) в Белград, която получи своя лиценз през март тази година.
Засега мястото на Рьогел в Райфайзенбанк (България) ще остане вакантно. Уставът на банката регламентира в надзорния й съвет да участват най-малко трима членове. Досега те бяха четирима, а след напускането на Рьогел в надзора остават председателят му Херберт Степич, както и Хайнц Хьодел и Ернст Роси. Тримата ще трябва да определят заместник на Джон Харис, който в началото на юни отстъпи на Йохан Йонах поста председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България) и до края на юли ще се оттегли от мениджмънта на банката.
От управителния съвет ще бъде освободен и другият изпълнителен директор - Дейвид Халстед. От пресслужбата на Райфайзен Централ Банк (Виена) - собственик на Райфайзенбанк (България), не успяха да уточнят кога Харис и Халстед напускат и кои ще са техните заместници. Но служителите в централата явно са помолили Йохан Йонах да даде тази информация. Новият председател на УС на Райфайзенбанк (България) потвърди пред в. БАНКЕРЪ, че Харис ще се раздели с банката през юли, а Халстед ще направи това в края на август.
Става дума за една нормална ротация в системата на нашата банкова групировка. Практиката е нито един от мениджърите да не се задържа по-дълго време в една и съща структура на банката в чужбина. Джон Харис и Дейвид Халстед работеха за Райфайзенбанк (България) повече от три години. Сега те ще бъдат назначени на нови длъжности в нашата групировка. През лятото надзорният съвет на Райфайзенбанк (България) ще назначи техните заместници, каза Йонах, но не пожела да каже кои ще са новите му колеги в управителния съвет.
Говори се, че на мястото на Халстед ще бъде назначен българин, който в момента работи в Райфайзенбанк (България). Мястото на Харис пък щял да заеме Момчил Андреев. Самият Джон Харис не пожела да потвърди, но и не отрече, че неговото място ще заеме Момчил Андреев.
През седмицата наши банкери коментираха, че след като напусне БУЛБАНК, Момчил Андреев нямало да се върне в Райфайзенбанк (България), а щял да отиде в новоучредената ПроКредит Банк. Нейният шеф Кристоф Фрайтаг обаче заяви, че управителният й съвет ще бъде само от трима души и в него ще влязат той, Ги дьо Рук и Петър Славов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във