Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАЙФАЙЗЕН ИНТЪРНЕШЪНЪЛ ПРОДАДЕ БАНКА В УКРАЙНА

Във вечерните часове на 1 юни Райфайзен интърнешънъл бенк-холдинг (Raiffeisen International Bank-Holding) подписа договор за продажба на 100% от акциите си в Джей Ес Си Би Райфайзен Украйна (JSCB Raiffeisenbank Ukraine) на унгарската банка ОТП (OTP Bank). Сделката предстои да бъде одобрена от финансовия надзор на Австрия, от Украинската национална банка и от антитръстовите власти в Украйна и Унгария.
Райфайзенбанк Украйна работи от 1998 година. В края на 2005 г. тя има активи за над 1.2 млрд. евро, 39 клона и чиста счетоводна стойност на активите от 139 млн. евро. Банката ще бъде продадена за 650 млн. евро. Главният изпълнителен директор на Райфайзен интърнешънъл Херберт Степич подчерта, че групировката няма намерение да следва подобна стратегия в Русия по отношение на тамошната Импексбанк.
Приходите от подажбата на Райфайзенбанк Украйна ще покрият разходите по придобиването на украинската Банк Авал (Bank Aval), която австрийците купиха през 2005 година. На по-късен етап пък ще стане възможно да се ускори процесът по трансформация и пълната интеграция на Банк Авал в Райфайзен интърнешънъл груп (става дума за адаптация на системите, въвеждане на общи стандарти за групата по отношение на услугите, управлението и продуктите). В продажбата не е включена търговската марка на Райфайзен, която ще стане част от наименованието на Банк Авал и новата структура ще се нарича Райфайзен Банк Авал. Тя ще продължи да играе водеща роля на украинския пазар на банкови услуги с второто си място в местната банкова класация и общи активи за 3.4 млрд. евро и 1342 клона.
Райфайзен интърнешънъл е поделение на Райфайзен централбанк Остерайх (Raiffeisen Zentralbank Osterreich), в което компанията майка притежава 70% от обикновените акции. Останалите 30% се търгуват на борсата във Виена. Райфайзен интърнешънъл управлява солидна банкова мрежа в Централна и Източна Европа от поделения и лизингови компании в 16 държави. Тя има над 10 млн. клиенти, които обслужва чрез около 2700 бизнесофиса. Представителствата в Литва и Молдова завършват присъствието на групировката в района.

Facebook logo
Бъдете с нас и във