Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАЙФАЙЗЕН ЦЕНТРАЛ БАНК С ДВЕ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ?

До средата на юни ЦКБ вероятно ще стане австрийска собственост. Райфайзен Централ Банк смята да участва пряко в покупката на ЦКБ и намеренията й са на първо време да запази нейната самостоятелност, научи в.БАНКЕРЪ. Ако тази идея бъде осъществена, австрийската банка ще се сдобие с две кредитни институции в България.
До момента един от официално спряганите кандидат-купувачи за кооперативната кредитна институция бе Райфайзенбанк (България). През седмицата нейни представители са разговаряли с подуправителката на БНБ Емилия Миланова и са я уведомили, че виенската банка, а не дъщерната й структура в България смята да купи ЦКБ.
Йохан Йонах - изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България), и Александър Съботинов - изпълнителен директор на Райфайзен Инвестмънт, са се срещнали и с Панчо Иванов - председател на Централния кооперативен съюз, който притежава 23.45% от капитала на ЦКБ. Доскоро Иванов упорито бранеше сегашния устав на банката, според който всички стратегически решения за развитието й, като увеличение на капитала и избор на управителни органи, могат да се вземат от общото събрание минимум с две трети мнозинство. Освен че председателства ЦКС, Панчо Иванов имаше значително влияние и над многото на брой дребни акционери, които обаче притежават общо над 10% от капитала на банката. Така, контролирайки повече от една трета от гласовете в общото й събрание, шефът на кооперативния съюз винаги играеше ключова роля при вземането на важните решения за развитието на ЦКБ и се опитваше да налага политика, която невинаги допринасяше за развитието на банката.
Финансисти, които са запознати със задкулисните игри около продажбата на ЦКБ, твърдят, че в последно време Иванов е започнал да проявява сговорчивост. Твърди се, че в неофициални разговори той е заявявал, че е склонен общото събрание да промени устава й, така че важните решения да се вземат с мнозинство от 51% от гласовете на акционерите. Банкери коментират, че шефът на ЦКС е направил този завой, когато е усетил, че остава сам срещу всички собственици на по-големи дялове в капитала на ЦКБ.
Банковата консолидационна компания ще придобие най-големия пакет ценни книжа - 32.78% от капитала на кооперативната кредитна институция, който до неотдавна бе собственост на фонд Земеделие. В края на февруари 2001 г. той го прехвърли на Министерството на финансите. Операцията бе осъществена чрез блокова сделка на борсата при цена от 39 стотинки за акция, всяка с номинал от 1 лев. По-смущаващ е фактът, че акциите на ЦКБ ще бъдат апортирани в капитала на БКК не по борсовата цена, по която са придобити, а по номинал. За подобна операция всяка частна банка щеше да си има доста ядове. Но при държавното дружество този номер очевидно ще мине.
Ако Райфайзен Централ Банк купи акциите на БКК в кооперативната кредитна институция, тя ще може да се договори и за нейните ценни книжа, които сега са собственост на Корпоративна банка. На 2 април тя придоби 19.41% от акциите на ЦКБ, които бяха собственост на ЛВК Гъмза. Тогава банката декларира пред БНБ, че ще предложи този пакет книжа заедно с акциите на Фининвест, която притежава 4.6% от капитала на ЦКБ, на избрания от държавата инвеститор.
ДЗИ, БУЛСТРАД и Розин Инвестмънт, които владеят общо 9.6% от акциите на банката, също са готови да се разделят с тях. Твърди се, че някои от дребните акционери, които досега са играели по свирката на ЦКС, вече са склонни да преминат на страната на продавачите. Така въпросната група ще контролира повече от 67% от капитала на банката и на общото й събрание ще може да гласува промени в устава на ЦКБ и увеличение на капитала й от 16 млн. на 25 млн. лв., каквато е препоръката на БНБ. При подобна перспектива не е изключено Панчо Иванов да е преценил, че е по-добре да демонстрира добронамереност към потенциалните купувачи, сред които е и Райфайзен Централ Банк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във