Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАДНЕВО ОТБЕЛЯЗА 100 ГОДИНИ БАНКОВО ДЕЛО

Раднево е известно у нас предимно с въглища и електроцентрали. Но на 1 декември 2005 г. тук бе честван интересен юбилей - 100 години банково дело в града. В общината, на чиято територия се намира най-голямата топлоелектроцентрала в България Марица-изток 2, въгледобивното предприятие Мини Марица - изток, захранващо с лигнитни въглища енергийния комплекс Марица - изток, днес работят два банкови клона - на Банка ДСК и ОББ, и седем банкови офиса - на БУЛБАНК, Пощенска банка, ДЗИ Банк, Стопанска и инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка, Райфайзенбанк (България), и СЖ ЕКСПРЕСБАНК. Представените в Раднево банки са създали инициативен комитет за юбилейните тържества, които се провеждат под патронажа и с активното съдействие на кмета на града Нончо Воденичаров и неговия заместник Георги Коев, който ръководи финансовите дела на общината.
Инициатор за юбилея и за изследване на банковото дело в Раднево е един от ветераните банкери в града Желязко Драгиев. Благодарение на него общността в града разбира, че само 26 години след създаването на Българска народна банка в София и 10 години след появата на първата банка във Варна, през 1905 г. на територията на Раднево вече работи Земеделска каса, преобразувана по-късно в Българска земеделска банка. Неин директор е Константин Иванчев, който я управлява до 1919 година. През 1920 г. БНБ открива свой клон в Раднево, който просъществува до 1934 година. Негов директор е Ангел Маринов, който създава през 1925 г. Популярната банка в града с финансовото съдействие на местните крупни търговци и занаятчии. По инициатива на нейния втори директор Иван Овчаров всяко новородено дете е дарявано с влогова книжка с 5 лева и със спестовна касичка, а за Васильовден малките сурвакари получават и по 2 лева от банката, с което се поставя началото на спестовната традиция в Раднево.
През 1928 г. група търговци основават Радневската търговска банка, която по-късно е купена от Българска търговска банка. Нейният клон се слива през 1930 г. с клона на Южнобългарската търговска банка. През 1929 г. в Раднево стъпва и Франко-българската търговска банка, известна още и като Интербанк, чиято дейност през 1934 г. поема Банка български кредит. През 1931 г. Земеделска каса в Раднево прераства в клон на Българска земеделска и кооперативна банка, която оперира в 16 села на тогавашната Старозагорска околия. През този период занаятите и търговията в Раднево процъфтяват, поставят се основите на индустриалното развитие на града. По инициатива на родолюбиви предприемачи е закупена първата киномашина за читалището, създадена е кооперация Светлина, която електрифицира домакинствата, и през 1932 г. Раднево вече има собствена водоснабдителна система, електроцентрала и обществена баня.
След 1947 г. Българска земеделска кооперативна банка се трансформира в клон на БНБ, основан е и клон на ДСК. Днес тук са представени всички по-големи български банки. На клиентите си те предлагат широка гама от съвременни услуги, включително и телефонно, ИНТЕРНЕТ и GSM банкиране, разплащане в реално време, бързи преводи за и от чужбина.
По случай стогодишния юбилей на банковото дело в Раднево и празника на банкера поздравителни адреси към банковата общност в града изпратиха управителят на БНБ Иван Искров, областният управител в Стара Загора Мария Нейкова и изпълнителният директор на Мини Марица-изток Иван Маринов. Кметството дари банкерите ветерани в Раднево с часовник и други юбилейни подаръци. В тържествения концерт по случая участваха детски певчески и танцови състави от града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във