Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАДИО FM+ НАКЛЕПА ОТ ГЛУПОСТ ДВЕ БАНКИ

До 200 хил. лв. може да струва на радио FM+ фриволното отношение на неговия служител Антон Георгиев към банковата тематика. На 11 юни в предаването Сутрешен дует водещият Антон Георгиев, който е по-известен като шоумен, отколкото като журналист, изстреля смразяващата информация, че Пощенска банка и ХЕБРОСБАНК са фалирали и призова клиентите им по най-бързия начин да си изтеглят парите от тях. Явно Георгиев здравата се е объркал, тъй като двете банки са сред най-големите и най-стабилните на нашия пазар. Ликвидността им е впечатляваща дори и за западноевропейските стандарти.
В чл. 99 на Закона за банките са предвидени солидни санкции срещу хората, които чрез средствата за масова информация разпространяват невярна информация за една банка или данни, уронващи доверието на клиентите. По силата на този закон шоуменът може да бъде глобен от БНБ с 20 хил. лв., а радиото му с 200 хил. лева. За разлика от Антон Георгиев, неговият работодател Петър Пунчев - председател на борда на директорите на FM+, е наясно с тези санкции. Затова ден след излъчването на шокиращите разкрития на шоумена целият директорски борд начело с Пунчев е започнал поредица от срещи с подуправителката на БНБ Емилия Миланова и с шефовете на Пощенска банка и ХЕБРОСБАНК. На тях банкерите са получили дълбоки извинения за причинените неудобства и предложения за уреждане на възникналия проблем.
БНБ още не е решила дали ще глоби Антон Георгиев и медията. Петър Пунчев се надява да подпише извънсъдебно споразумение с банките, като им отпусне часове рекламно време в ефира срещу тяхната благосклонност, която ще отклони от радиото съдебната заплаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във