Банкеръ Daily

Финансов дневник

Работодателите и синдикатите категорично подкрепят влизане в еврозоната

Работодателите и синдикатите подкрепят заявената готовност на премиера Бойко Борисов за кандидатстване за членство в механизма ERM II (т.нар чакалня на еврозоната) до края на месец април. 

Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите напомнят, че многократно са заявявали по недвусмислен начин своята подкрепа за ускорена подготовка и бързо присъединяване към ERM II, а впоследствие -  и към еврозоната.

В позицията си, разпространена в понеделник (13 април), те напомнят, че още от 2017 г. са на мнение, че "ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет, на един от основните фактори за радикална промяна на инвестиционната среда."

Според тогавашното им становище едва ли може да се посочи друга предстояща икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици от присъединяването към еврозоната.

"Високата степен на финансово доверие и устойчивост на страната ни бяха потвърдени многократно в рамките на процедурите по т. нар. Европейски семестър и в официални позиции на Европейската комисия,  което в настоящия извънреден момент е още по-силен аргумент за възможно най-бързото ни присъединяване към ERM II и, впоследствие - към еврозоната", заявяват сега бизнесът и синдикатите в общата си декларация.

Те изразяват категорично пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените предварителни ангажименти и иницииране на процедурите за присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) до края на месец април 2020 г.

"С това действие ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", се казва още в позицията им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във