Банкеръ Daily

Финансов дневник

Работодатели подкрепиха намаляването на ДДС за ресторантите

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене данък добавена стойност за ресторантьорските услуги и книжните изделия да се намали от 20 на 9 процента. Комисията отхвърли исканията на опозицията за намаляване на косвения налог със същия процент за детските храни, лекарствата от позитивния списък на Здравната каса и фитнес услугите.

Асоциацията на индустриалния капитал може да подкрепи евентуално намаляване на ставката на дължимия данък добавена стойност до 9 %, само като антикризисна мярка с временен характер за  хотели, места за настаняване, питейни заведения и заведения за хранене, тъй като тяхната дейност е най-засегната от мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19. 

АИКБ подкрепя и мярката, насочена към книгоиздаването и разпространението, тъй като тя обхваща и учебниците и учебните пособия, свързани с публични разходи, така че нейното въздействие върху бюджета ще е и по-ограничено.

Тези две предложения са отразени в законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и са подкрепени от премиера Бойко Борисов. 

Работодателската организация отхвърля притесненията на финансовия министър Владислав Горанов за фиска. 

"Не споделяме позицията, че намаляване на ставката за тези два сектора трябва да е съпроводено с увеличаване на други данъци. По-малкото приходи в бюджета (от порядъка на 160 млн. лева общо за двата сектора) могат да бъдат компенсирани с повишена събираемост, повече приходи от осигуровки и подоходен данък предвид увеличения осигурителен доход, както и с намаляване на разходите на администрацията. Даже и нищо от това да не се случи, бюджетният дефицит би се увеличил от едва 2,8% на не повече от 3,0 %.", уточняват от асоциацията. 


Според становище на Министерството на финансите, за да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 на сто.

Министерството е изчислило, че  загубата за бюджета от идеите в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи. Най-голяма би била загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни, за което настоява БСП – 1.5 млрд. лв, става ясно от становището.

По-ниският данък за ресторантьорите, за който те се договориха с Борисов, ще коства на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски - 39 млн. лв. Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги - 19 млн. лева.


Другите предложения за намаляване на ДДС, предложени от БСП, ДПС и "Воля" не срещат подкрепата на бизнеса. Трите политически сили предлага 9% налог за храни, лекарства, детски стоки и фитнес центровете. 

"Асоциацията е на принципна позиция в подкрепа на настоящата данъчна система на България, която е изготвена така, че да осигурява добри и предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната. Всяка промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите", се казва в позицията на АИКБ. 

Срещу данъчните промени се обяви Българската търговско-промишлена палата.

"Прилагането на различни ставки на данък добавена стойност е неефективен инструмент - свързан е с бюджетни загуби, повишаване на административната тежест в данъчно отношение и дори с липсата на краен ценови ефект върху потребителите - заради запазване на цените на стоките", заяви в свое становище БТПП.

Според организацията при въвеждане на различни данъчни ставки за ДДС се увеличава рискът от данъчни измами и укриване на ДДС, защото се създава възможност за неправилно деклариране и неправилно прилагане на режима на намалена ставка.

Срещу идеите на ГЕРБ и Обединени патриоти застават финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В четвъртък (21 май) на брифинг в Министерския съвет икономическият министър Емил Караниколов подкрепи своя колега Владислав Горанов, като поясни, че неговата работа е именно да се грижи за намаляването на разходите и трупането на приходи в бюджета. 

"Не търсете конфликт. Това е негово задължение. Ако днес всички решат, че не трябва да се плаща ДДС, утре няма да има пари за пенсии и заплати. Неговата основна функция е да пази държавния бюджет, всеки министър иска да помогне на своя сектор, но общата картина е в Министерство на финансите. Ако аз бях на неговото място, щях да бъда абсолютно на неговото становище", каза министърът на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във