Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РАБОБАНК СЕ ВКЛЮЧВА В БИТКАТА ЗА БАУФОНДС

Две групировки ще мерят сили за Бауфондс (Bouwfonds) - имущественото поделение на холандския банков първенец АБН АМРО (ABN AMRO), което компанията майка обяви за продажба в края на миналата година и поиска за него ориентировъчна цена 1.5 млрд. евро. Журналисти от финансовия всекидневник Файненшъл таймс научили, че кандидатите са холандската кооперативна банкова групировка Рабобанк (Rabobank Group) и консорциум, в който влизат щатската инвестиционна банка Лиймън брадърс (Lehman Brothers) и хеджинговият фонд Сърбъръс (Cerberus). От надпреварата се е отказал фондът за частни инвестиции Блекстоун (Blackstone), чийто миналогодишен интерес към поделението на АБН АМРО подтикнал банката към продажбата. Запознати с интригата около сделката твърдят, че щатските инвестиционни банки Голдмън Сакс (Goldman Sachs) и Моргън Стенли (Morgan Stanley) и поделение на корпоративния гигант Дженеръл илектрик (GE Commercial Finance Real Estate) също са се заинтересували от Бауфондс, но засега не са се възползвали от възможността да вземат участие в търга.
Бауфондс има доста сложна бизнес структура, която съчетава елементи на строителното предприемачество и на банкерството, отпуснал имуществени кредити за 7 млрд. евро. Останалата дейност обхваща директни вложения в недвижими имоти с обща оценка над 5 млрд. евро, придобити чрез строителното звено и отдела за управление на активи. В Холандия дружеството е един от най-могъщите играчи в сферата на градските имоти, продало през 2004 г. 10 хил. жилища. Бауфондс развива дейност и в Белгия, Германия, Дания, Франция, Испания, Чешката република и Словакия. Отделът му за управление на активи притежава множество сгради, включително 70 универсални магазина, които миналата година купи за 1.4 млрд. евро от холандския търговец на дребно Вендекс, известен най-вече с веригата Vroom Dreesmann.
АБН АМРО реши да се раздели с това си поделение в края на миналата година и с получените средства да приключи сделката по покупката на италианската Банка Антонвенета (Banca Antonveneta). Някои анализатори пък клюкарстват, че получените пари могат да отидат за финансиране на програмата за обратно изкупуване на банкови акции или за някое ново поглъщане, най-вероятно в САЩ.
По оценка на мениджърите на АБН АМРО имущественото поделение вече няма ключово значение за дейността на финансовокредитната институция. Банката е купила 50% дял в Бауфондс в края на 1999 г. от тогавашните му собственици - група холандски общини. По-късно придобива и останалите 50% на два транша - първия през 2003-а, и втория - в началото на 2005-а, като общата цена на дружеството излиза 1.2 млрд. евро.
Консултанти на АБН АМРО по продажбата са екип от собствените му инвестиционни банкери и швейцарският банков гигант Ю Би Ес (UBS).
Текст под снимката - Една от множеството сгради, собственост на Бауфондс - на популярната холандска верига Vroom Dreesmann. - в. Файненшъл таймс, стр. 17 от 11 юли 2006-та.

Facebook logo
Бъдете с нас и във