Банкеръ Daily

Финансов дневник

Путин отново поиска Елвира Набиулина за шеф на Централната банка

Президентът на Русия Владимир Путин е предложил Елвира Набиулина, която сега е управител на централната банка на страната да бъде номинирана за още един мандат. Държавната дума ще разгледа предложението на 24 март, се посочва в документ, изпратен до Федералното събрание и цитиран от Ройтерс.

Според руското законодателство, руският президент трябва да представи за разглеждане в Държавната дума кандидатурата за ръководител на  Централната банка не по-късно от три месеца преди изтичането на срока на пълномощията на оттеглящия се гуверньор. Набиулина оглави Банката на Русия през юни 2013 година. Тя смени Сергей Игнатиев, който ръководеше централната банка от 2002 г., и стана първата жена на този прост.

През юни 2017 г. Държавната дума удължи пълномощията на Елвира Набиулина за още пет години.

Песков: Това е оценката на държавния глава за  работата й

Внесената от президента на Русия Владимир Путин в Държавната дума кандидатура на Елвира Набиулина за назначение на длъжността председател на Централната Банка на Руската федерация за още един мандат е логично продължение на високата оценка на държавния глава за нейната работа. Това е казал пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

"Разбира се, сега, когато върху Централната банка лежи допълнителния товар на отговорността за поддържане на макроикономическата стабилност, президентът регулярно разговаря с Набиулина", е отбелязал Песков, отговаряйки на въпрос, разговарял ли е Путин с Набиулина преди да внесе нейната кандидатура в Държавната дума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във