Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пътят към еврото минава през конституционни промени

В доклада на ЕЦБ има и упреци към страната ни за правно несъответствие. Единият е за това, че в българското законодателство не е указано пред кой съд членовете на УС на БНБ могат да обжалват предсрочното си отстраняване от длъжност. За управителя на Централната банка това е ясно - той обжалва подобни актове в Европейския съд. Но за другите засегнати? Това е сериозен проблем, защото ако един член на УС на Централната банка е отстранен предсрочно с решение на Народното събрание, няма съд, пред който той може да се оплаче.  Такъв случай имаше в българската практика  -  с отстраняването на подуправителя Цветан Гунев от длъжност през 2015-а. Премахването на  това правно несъответствие изисква промяна на конституцията.

Но ако България бъде приета в ERM ІІ,  и този проблем ще може да бъде решен в рамките на две години. Малко вероятно е да се  намери парламентарна политическа сила у нас, която да блокира пътя ни към еврото, като подложи динена кора на нужната конституционна промяна. Има още две  законови несъответствия, но за преодоляването им са достатъчни обичайни  законодателни промени.

Неприятната за нас истина е, че страната ни е готова за ERM ІІ, но европейските политици използват разни  стари похвати, сътворени още от  византийската дипломация, за да не ни пуснат там. И е крайно време да им го кажем директно в очите, а не да се умилкваме между краката им. Но за това трябват държавници с международен авторитет. И пак, щем не щем, стигаме до въпроса дали имаме такива?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във