Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пускат нова кредитна схема от 150 млн. лв. за бизнеса

Българската банка за развитие ще получи 150 млн. лв. свеж ресурс, който ще насочи към малки и средни предприятия от различни сектори при облекчени изисквания за обезпеченост и по-ниски лихвени нива. Програмата ще се реализира през търговските банки, като гарантира 80% от предоставените кредити. Предстои Националният гаранционен фонд да изпрати покани до всички банки в България, а гаранционният лимит ще се разпредели според подадените заявления. Срокът за включването им е следващите две години. Гаранцията ще остане валидна още 36 месеца след изтичането му, съобщи Министерството на финансите.

Средствата идват по силата на гаранционна програма между Националния гаранционен фонд (НГФ), който е част от ББР, с Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). Това е първият съвместен гаранционен инструмент за споделяне на риска между ЧБТР и Националния гаранционен фонд със споделена гаранция в портфейла.

Споразумението бе подписано от ръководителите на двете институции - изпълнителния директор на НГФ Тодор Тодоров и президента на Черноморската банка за търговия и развитие Дмитрий Панкин.

"Министерството на финансите приветства вашата инициатива за реализирането на тази програма. Ние вярваме, че подкрепата на малки и средни предприятия в една динамична ситуация, като днешната, ще им даде необходимия шанс за развитие и ще допринесе за възстановяване на икономиката. ББР, НГФ и ЧБТР са доказали своята роля и професионализъм в подкрепата на бизнес организации. Като управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, аз съм сигурна, че споразумението е в добри ръце и бенефициентите ще се възползват от предоставяните гаранционни инструменти. Убедена съм и в мотивацията на новия екип на ББР и тяхното желание за създаване на ефективни и законосъобразни механизми за работа на бизнеса“, заяви зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която е и управител за България в ЧБТР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във