Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПУШКА ГРЪМНА НА ДЕЛОТО СРЕЩУ ШУКЕРОВ

На 9 април Върховният касационен съд като последна инстанция обяви, че бившият шеф на дирекция Валутни операции в БНБ Стоян Шукеров е невинен по повдигнатите му обвинения за престъпление по служба съгласно чл.282 от Наказателния кодекс. При това пред ВКС прокуратурата е заявила, че не поддържа въпросните обвинения. Всъщност тази позиция е напълно разумна, тъй като още преди две години стана ясно, че няма начин банкер да бъде осъден по чл.282. Само че вярна на себе си прокуратурата не пропусна да прояви артистичност, като обяви, че не се е отказала да търси отговорност от Шукеров за незаконно притежавано оръжие. Точно по правилата на известния драматург Станиславски, който е казал: Когато на сцената има пушка, тя задължително в един момент трябва да гръмне.
А по делото Шукеров наистина има пушка. Да припомним, че бившият шеф на дирекция Валутни операции на БНБ бе обвинен, че за периода 1991-1996 г. в качеството си на длъжностно лице той е нарушил вътрешните правила на БНБ при отпускането на валутни рефинансирания за банки, които впоследствие не са били върнати. В резултат на тези операции на държавата са били нанесени щети за 47 млн. щ. долара, твърдеше обвинението. При извършения в дома на Шукеров обиск през 2001 г. органите на властта намират ловна пушка. Тя ми бе подарък. Не бях я използвал дълго време и бях забравил, че срокът на разрешителното ми за нея бе изтекъл. Та затова ме обвиниха за незаконното й притежаване, обясни Шукеров.
Делото срещу него започна през февруари 2004 г. и сега приключи с признанието на прокуратурата за невинността му. Но само в частта на обвиненията, че е извършил престъпление като финансист. За да не бъде бъде пълно капо, държавното обвинение гръмна пушката и според присъствали на заседанието на ВКС с това свое действие е развеселило всички присъстващи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във