Банкеръ Daily

Финансов дневник

Първият заместник на Кристалина Георгиева в МВФ си тръгва

Първа голяма кадрова промяна направи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, става ясно от съобщения на Ройтерс и ТАСС.  

Тя оглави институцията през октомври миналата година. Георгиева обяви, че нейният първи заместник Дейвид Липтън ще напусне в края на февруари.
Оттеглянето на 66-годишния Липтън е част от промените, които Георгиева прави в ръководния екип на Международния валутен фонд.
Американският икономист Дейвид Липтън беше на този поста от септември 2011 година, като е най-дълго управлявалия като първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд. Краят на неговия мандат изтича през септември 2021 година.
Търсенето на негов наследник ще започне скоро. По традиция МВФ се оглавява от европеец, докато пост номер две се заема от американец. Както е известно, САЩ са най-големият акционер в Международния валутен фонд.
В контекста на промените, заместник-управляващият директор на фонда и ръководител на административните му служби Карла Грасо, също напуска Международния валутен фонд. Тя заема поста от февруари 2015 година.
Директорът на МВФ за Европа Пол Томсън, работещ за фонда от 37 години, се оттегля в края на юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във