Банкеръ Daily

Финансов дневник

Първия тест за Байдън: 1.9 трилиона "на масата" и избора на Йелън

Президентът на САЩ Джо Байдън се изправя пред своя първи тест. Дни след като положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати, се проведе и първото ключово гласуване в Сената -  вота на номинацията на Джанет Йелън за министър на финансите.

*Финансовата комисия гласува в петък единодушно в подкрепа на кандидатурата. Предстои гласуване и от целия Сенат, което ще утвърди Йелън като първата жена на този пост с подкрепата и на сенатори от Републиканската партия. 

Според анализаторите обаче вотът е ключов тест за нагласите на републиканците към предложения от Байдън пакет от икономически стимули в размер на 1.9 трилиона долара, след като президентът вече даде заявка, че ще разчита на двупартийна подкрепа. 

Гласуването на номинацията на Джанет Йелън вероятно ще разкрие доколко Републиканската партия ще се противопостави на рекордния икономически пакет за възстановяване от COVID кризата. Някои републиканци открито критикуват предложенията на Байдън, изтъквайки, че 1.9 трлн. долара е прекалено висока сума, което ще доведе до значително нарастване на бюджетния дефицит и дълга. Другото притеснение е, че заради данъчните облекчения, въведени от Доналд Тръмп, в последните три години американският бюджет приключваше с дефицит. Отделно, за справяне с корона кризата вече бяха похарчени 5 трилиона долара. 

Сенатори от Републиканската партия подчертаха притесненията си относно ролята на Джанет Йелън за увеличението на американския дълг и отмяната на данъчните облечения на Тръмп. По време на изслушването си в Сената Йелън пък призова сенаторите да постъпят отговорно, приемайки предложените от Байдън икономически стимули. Фактор за настроенията сред републиканците е предстоящото гласуване на втория импийчмънт на Доналд Тръмп. Процедурата започна след щурма на Капитолия на 6 януари.

Какво предвижда икономическият пакет на Байдън

Представеният на 14 януари проект, наречен "Американски спасителен план", предвижда 400 млрд. долара за управление на COVID-19, над 1 трлн. долара под формата на директни облекчения и 440 млрд. долара за общините и бизнеса.

По-важните елементи на "Американския спасителен пакет" са:

- 1400 щ. долара под формата на директните плащания към американците, които, прибавени към вече одобрените през минала година 600 долара, правят по 2000 долара на пълнолетен гражданин;

- по 400 долара седмично допълнителни обезщетения при безработица;

- увеличение на минималната надница до 15 щ. долара на час;

- 130 млрд. долара в помощ на училищата за възстановяване на присъствения учебен процес;

- 160 млрд. долара за финансиране на националната програма за ваксиниране, тестване и други антипандемични мероприятия;

- 30 млрд. долара в подкрепа на наемателите и дребните собственици на имоти;

- 25 млрд. долара за грижи за децата.

Администрацията на Джо Байдън обяви и амбицията си да инвестира още 2 трилиона долара в инфраструктура, зелени енергийни проекти, образование и изследователска дейност, за да повиши конкурентоспособността на американската икономика. 

*Текстът е обновен в 17.56 часа

Facebook logo
Бъдете с нас и във