Банкеръ Daily

Финансов дневник

Първата данъчна декларация е подадена в 0.19 часа на Нова година

Само 19 минути след настъпването на новата 2017 е подадена първата за годината данъчна декларация, съобщиха от НАП.

Общо подадените по интернет декларации за облагане на доходите до обяд на 3 януари са 78, като 49 от тях са подадени с ПИК - персоналния идентификационен код на НАП.

До 12,00 ч. в цялата страна на хартия бяха подадени по-малко от 20 декларации.

Данъчната кампания продължава тази година до 2 май, припомнят от приходната агенция. До 2 май 2017 година трябва да бъдат подадени декларациите за облагане на доходите.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във