Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПЪЛЗЯТ СЛУХОВЕ ЗА НОВИЯ ЧЛЕН НА УС НА БНБ

Докато президентът на републиката прави обиколки из страната, които могат да се окачествят и като скрита форма на предизборна кампания, Управителният съвет на БНБ тръпне в очакване за новия избор на член, който трябва да бъде назначен на мястото на подалия оставка Борислав Борисов. Както в.БАНКЕРЪ пръв писа, указът за приемането й е подписан на 1 август, но бе публикуван в Държавен вестник десет дни по-късно.
Така или иначе вече двайсетина дни президенството не е обявило кой ще замести ректора на Университета за национално и световно стопанство Борислав Борисов на длъжността член на УС на БНБ. Не че това създава някакъв сериозен административен проблем в Централната банка. Както в. БАНКЕРЪ писа в миналия си брой, според Закона за БНБ, подалият оставка член на Управителния съвет може да изпълнява длъжността си в рамките на три месеца, докато не бъде посочен негов заместник. Въпросът е, че невъзможността своевременно да бъде назначен нов член на УС на БНБ не говори добре за управленския капацитет на президентството.
Впечатлението, че заместник на Борисов все още няма, се подсилва и от обстоятелството, че около овакантената длъжност се водят политически пазарлъци. А това също не е съвсем в реда на нещата, тъй като членовете на УС на БНБ по закон и по разпоредбите на ЕС и на Европейската централна банка трябва да са напълно независими от изпълнителната власт.
Но шестгодишен мандат на добре платена длъжност, която освен всичко друго носи и голям престиж и възможност за международни контакти, е доста изкусителна възможност и би примамила мнозина, особено ако имат амбиция да се месят в управлението.
Поради липсата на официално обявени кандидатури за заместник на Борисов във финансовите среди вече плъзнаха различни слухове. За овакантения пост в УС на БНБ се споменават поне трима кандидати. Първият е сегашният председател на надзорния съвет на Алианц България Олег Недялков. Той е дългогодишен банкер, един от главните участници в създаването на първата консолидирана банка в България - ОББ, а след това няколко години поред бе неин изпълнителен директор.
Като втора възможна кандидатура се спряга името на сегашния главен изпълнителен директор на ДЗИ Банк Красимир Ангарски. Освен че е научен работник в сферата на финансите - доцент е в УНСС, той има добра кариера както в държавната администрация, така и в банковия сектор. В периода от началото на 1993 г. до началото на 1995 г. той бе изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания. По-късно - в началото на 1997 г., стана министър в служебното правителство на Стефан Софиянски, като отговаряше за подготовката на нормативните документи за въвеждането на Валутния борд. След това бе председател на УС на СИБАНК и икономически съветник на президента Петър Стоянов. Впоследствие оглави управителния съвет на Банка ДСК, а от 2005 г. е главен изпълнителен директор на ДЗИ Банк.
Третият човек, за когото усилено се говори, че може да замести Борислав Борисов, е сегашния депутат от ДПС Росен Владимиров. Той започва кариерата си като служител в управление Банков надзор на БНБ. През 1998 г. влиза в управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, но година по-късно се впуска в политиката, превръщайки се в един от близките съветници на Ахмед Доган, който му възлага да наблюдава финансовия сектор. При правителството на Симеон Сакскобурготски Владимиров бе областен управител на София, а след изборите през 2005 г. става народен представител от квотата на ДПС. Според някои банкери Доган ще се опита да го наложи за член на УС на БНБ, тъй като в ДПС смятали, че трябва да имат поне един свой човек в управата на Централната банка.
Разбира се, президентът може да избере и съвсем друга личност, различна от изброените дотук. Въпросът е това да стане максимално бързо, човекът да отговаря на изискванията, поставени в Закона за БНБ, и да е неподатлив на политическо влияние. Освен това е добре новият член на УС на Централната банка да бъде сигурен, че иска да работи на този пост. А не както в случая с Борислав Борисов да постои два-три месеца на него и да реши, че трябва да се впусне в други начинания.
Пък и се задават президентски избори, тъй че изборът не търпи отлагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във