Банкеръ Daily

история/истерия

Пълно мозъчно затъмнение

Фоменко трупа последователи в Русия, но и трезвите хора, които го иронизират не са малко.

 „Зборуват дека Александар Македонсков ми е бил дедо. Ама я не верувам, оти он е бил педер.“

Това ми отговори един мой приятел от Охрид на въпроса как гледа на героичното хилядолетно минало на родината си.

Псевдонаучните спекулации не са от вчера. Но най-често се оборват с няколко думи. Стига да ги знаеш. Това смятам да правя в задочния си спор с новата звезда на руската наука Анатолий Фоменко. А той не е случаен човек - известен руски математик, университетски преподавател, член на Руската академия на науките. И основател на школа, наречена „Нова хронология".

Няма как да не кръстосам шпага с този исторически спекулант. В бълнуванията си Фоменко твърди, че античност не е имало, Христос е роден в Крим, руският род е бил ментор и освободител на целия западен свят, а българите всъщност са руснаци, като кирилицата е създадена в Русия.

Ето откъде Путин черпи исторически сведения, за да каже на македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е "дошла в Русия от македонската земя", и то навръх 24 май. Президентът е отявлен фен на Фоменко, който пък оспорва, че първият патриарх на Русия, Киприан, е българин.

Със сложни сметки, броейки старинните монети, намерени в България, Фоменко „доказва“, че в България от 400 г. до към 1100 г. има “тъмен период” - като че ли сеченето на монети и използването на пари е практически прекратено. В същото време ред данни от "изворите" свидетелстват за друго: че по времето на цар Симеон и цар Петър България изживява период на подем, на културен и духовен възход, немислими без съответна икономика и търговия. Би трябвало да се учудим как така няма монети от времето на Тервел, след като историята говори, че е минал сред войниците си и с едната ръка им хвърлял златни монети, а с другата сребърни.

​Сред тезите на учения е и това, че историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди.  Етруските са дошли в Италия чак през ХІІІ-ХІV век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски. @руски, а Фоменко?

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи за света, които са по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, създадени през Средновековието.

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи Исус се е родил през ХІ век, а „Палестина" всъщност се е намирала край Босфора. На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност е византийският император Андроник Комнин. Оттам идва и логичното: анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на „Новата Хронология" за този полуостров като „свещена земя на руснаците".

Да-а-а, Фоменко прави така, че дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно да се трансформира в триумфална история на победи и придобивки. И до ден-днешен нищо от този тип родени от руския сплин научни търсения не се е променило.  

През 20-те години на ХХ век в Съветска Русия се ражда скандален проект - да се създаде хибрид между маймуна и човек. За другаря Йосиф Сталин проектът е направо безценен. Идеята за хибридни маймуночовеци, от които се очаква да обладават огромна физическа сила и недоразвит мозък, така че лесно да бъдат управлявани, както и да са нечувствителни на болка, издръжливи и непретенциозни към храна, е като манна небесна за него. Очаква се с помощта на хибридите да може да се изгради непобедима армия, а също и здрава работна ръка, която да бъде използвана във въгледобивните шахти и за строителство в Сибир и арктическите райони...

Ами „славният” самоук  руски  растениевъд Иван Мичурин, на когото нашите партийни дупедавци бяха кръстили красивия ни морски град Царево? В най-общи линии Мичурин е кръстосвал най-различни растения и е смятал, че между видовете няма голяма разлика. Оттогава мичуринци се смеят на това, че Мичурин правил опити да кръстоса диня с муха, за да може, като се разреже динята, семките сами да излетят от нея...

От последния чисто идеологически напън на Русия за правене на наука се е родил Фоменко.

 

 

Чавдар Феноменко

Facebook logo
Бъдете с нас и във