Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Протестният марш на Кервие

Бившият търговец на френската банка "Сосиете женерал" - Жером Кервие, който бе признат за виновен за незаконни транзакции, донесли рекордни загуби на работодателя му, е започнал пешеходен протест срещу "тиранията на финансите". На 24 февруари, няколко дни след кратка среща с папа Франциск, той тръгва от Рим за Париж с амбицията да извърви пеша 1400-километровото разстояние между двете европейски столици. Тридесет и седемгодишният Кервие, чиято вина бе потвърдена през 2012-а, рискува да влезе в затвора, ако обжалването на присъдата пред най-висшата съдебна инстанция на Франция - Касационния съд - бъде отхвърлено. Магистратите трябва да оповестят решението си на 19 март.

"Той (Кервие) бе лишен от всичко през последните шест години, но не и от това да бъде свободен човек", подчерта адвокатът на подсъдимия - Давид Куби. Той добави, че довереникът му върви, за да се среща с хората, да мине през красиви места и да предаде посланието на светия отец, който критикува модерния капитализъм за "преклонението пред парите". Куби каза още, че Кервие няма да чуе решението на Касационния съд, защото няма да може да измине за две седмици оставащите хиляда километра.

"Сосиете женерал" загуби 4.9 млрд. евро през 2008-а в резултат на незаконни търговски сделки на Кервие с фючърсни контракти за европейски борсови индекси на обща стойност 50 млрд. евро. Заради фалшифицираните документи и електронни писма, с които се опитал да убеди шефовете си, че е застраховал операциите, той бе наречен "терорист" от тогавашния главен изпълнителен директор на банката Даниел Бутон. Загубата заличи почти изцяло двугодишната печалба преди облагането са данъци на инвестиционното банково поделение и бе причина работните си места да загубят няколко от преките началници на търговеца.

През 2012-а Кервие бе признат за виновен за подкопаване на доверието в банката, за подправяне на документи и за въвеждане на фалшиви данни в компютрите. В последвалото обжалване на присъдата виновникът подчерта, че банковото ръководство е знаело за надвишените търговски лимити и го е използвало като жертвен агнец, за да оправдае загуби от ипотеки с висок риск.

Историята на родения в Бретан Кервие, който се издига до по служебната стълбица в "Сосиете женерал" до търговец на финансови инструменти без да е завършил нито едно от елитните френски учебни заведения, го превърна в култова фигура на страната. В подкрепа на каузата му е издадена книга с комикси, създадени са фен клубове и са пуснати тениски с неговия лик. В проведено проучване на общественото мнение непосредствено след новината за загубата, 77% от участвалите в анкетата французи са отговорили, че той е "жертва".

Facebook logo
Бъдете с нас и във