Банкеръ Daily

Финансов дневник

Протестиращи искат парите си от КТБ

Около 200 клиенти и вложители на Корпоративна банка се събраха днес на протест пред Българската народна банка с искане кредитната институции да бъде отворена и те да получат достъп до парите си. Събитието беше организирано чрез Фейсбук групата КТБalive.

Протестиращите скандираха "Дайте ни парите!" и "Отворете банката", чуха се искания и за оставката на управителя на БНБ Иван Искров. Демонстранитите са поискали среща с гуверньора, но представители на централната банка са отговорили, че в момента това е невъзможно.

Парите на стотици клиенти на КТБ остават блокирани, след като банката беше поставена под особен надзор от БНБ на 20 юни. Много от протестиращите днес споделиха, че липсата на достъп до средствата им създава огромни проблеми.

"Защо трябваше да ни лъжат, че банката ще отвори на 21 юли. Всеки ден излиза нова версия, искаме да знаем какво се случва", заяви една от клиентките на КТБ, която е била принудена да прекъсне образованието на сина си в Англия, защото парите на семейството й остават блокирани. В подобна ситуация са и много други вложители.

"Около 6-7 дарителски сметки са блокирани в КТБ", заяви един от организаторите на протеста Даниел Божилов.

Протестиращите се надяват, че все още има някой, който може да защити интересите им. Те обявяват, че са готови на крайни радикални мерки, включително да протестират всеки ден. Един от клиентите на КТБ заяви, че се чувства безсилен и единственото, което може да направи е да бунтува "след като и главния прокурор участва в това".

Според демонстрантите Иван Искров е поставен под натиск, иначе досега е можело да бъде взето адекватно решение за справяне с проблема.
Останалите искания на протестиращите са за спазване на закона и придържане към европейските правила за оздравяване на банките. Според тях правилното решение е банката да бъде спасена от акционерите.

В протеста се включи и лидерът на партия "Другата България" Божидар Томалевски, който представи протестна декларация до ръководството на БНБ.
Организаторите на демонстрацията пред БНБ се разграничиха от него и заявиха, че не са отправяли покана към Томалевски и партията му. Някои от протестиращите видяха в това опит протестът да бъде "яхнат" от политическите партии.

След демонстрацията пред БНБ, протестиращите се преместиха пред президентството с надежда исканията им да бъдат чути от държавния глава Росен Плевнелиев. Той обаче не отговори на призивите на вложителите.

Следващият протест е насрочен за 19 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във