Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пропуснати са 210 млн. лв. приходи от държавни такси за хазартни услуги за 5 години

От 2014 г. до 2019 г. държавата има над 500 млн. лв. приходи , внасяни от операторите на хазартни услуги. Това е установила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в Държавната комисия по хазарта, която е възложена от министъра на финансите Владислав Горанов в средата на декември миналата година. 

По същото време собствениците на "Ефбет" внесоха сигнал в прокуратурата за несъбрани държавни такси от частните лотарии на бизнесмена Васил Божков в размер на около 250 млн. лв. за последните пет години. 

По сигнала бе образувано досъдебно производство. 

Инспекторите констатират също така, че текстовете от Закона за хазарта дават възможност за един и същ вид хазартна услуга да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за участие в играта. 

От уточненията на АДФИ стана ясно, че по този начин за последните пет години държавата е пропуснала приходи в размер на приблизително 210 млн. лв. от държавни такси. 

"Съпоставката на числата за периода 2014-2019 г. сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече", поясни директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев.

Инспекцията в Държавната комисия по хазарта продължава, като се очаква процедурата да приключи до месец. 

"Очакваме точни данни и се надявам скоро да ги получим. Очакваме тези 210 милиона да нараснат. Установява се, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси. За една и съща игра се събират такси на различна основа. Защо е станало така не е тема, която ние ще изследваме", добави Георги Начев.

Както "Банкеръ" съобщи, в сряда (22 януари) прокурори, полицаи и финансови инспектори започнаха претърсване в сградата на Държавната комисия по хазарта. 

Това се случи часове, след като бизнесменът Васил Божков даде интервю, в което заяви, че се опитват да му отнемат бизнеса чрез промени в Закона за хазарта, внесени от група депутати начело със заместник-председателя на парламента Валери Симеонов. 

В кулоарите на парламента Симеонов заяви, че не обмисля да прави промени във внесените текстове.

Към момента лиценз за организиране на моментна лотария имат държавният "Български спортен тотализатор" (БСТ), както и частните компании "Ню Геймс", "Национална лотария" и "Евробет", чиито собственик е Васил Божков.

Ако промените в закона бъдат приети, сегашните частни лотарии да организират единствено "томбола, бинго, кено и техните разновидности". Предлага се три месеца след приемането на законопроекта издадените лицензи на частни лотарии да бъдат прекратени, т.е. в този срок "Национална лотария" и "Лотария България" ще трябва да преустановят дейността си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във