Банкеръ Daily

Финансов дневник

Промените в Закона за публичните финанси заобикалят изискванията парламентът да регулира бюджетните взаимоотношения с общините

Промените в Закона за публичните финанси заобикалят изискванията на Конституцията парламентът да регулира бюджетните взаимоотношения с общините. Това каза народният представител от ПГ „БСП за България“ Георги Търновалийски по време дебатите по промените в Закона за публичните финанси. По думите му законопроектът транспонира европейските директиви в националното ни законодателство. „Предложените промени са опит за решаване и на други проблеми, които са създадени в годините или при самото въвеждане на Закона за публичните финанси през 2014 г.“, коментира Търновалийски.

По отношение на фискалните правила и бюджетните процедури, Търновалийски коментира: "Именно тук са отразени препоръките на ЕК по отношение на транспонирането на европейската директива. В тези промени се решава един доста наболял и сериозен проблем. През 2014 г. беше въведено изискването министерствата да изготвят програмно своите бюджети. Този процес беше изпълняван напълно формално. С новите правила се цели да се прекрати формалността на този процес“, заключи той.

Според него, за да се постигне това обаче ще е необходимо като приложение на Закона за държавния бюджет да бъдат разписани капиталовите разходи и различните субсидии. „С това се цели и ние вярваме, че ще се постигне изискването от директивата за по-висока степен на прозрачност“, допълни Търновалийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във