Банкеръ Daily

Финансов дневник

Промените в пенсионната система целят да вземат личните партиди на хората

Бързото приемане на промени в пенсионната система има за цел да вземе личните партиди на гражданите в частните пенсионни фондове, заяви пред БНТ изпълнителният директор на Пенсионноосигурителна компания "ДСК-Родина" Николай Марев.

Той даде за пример Унгария, където през 2011 г. при подобен сценарий са изчезнали близо 10 млрд. евро от сметките на хората.

Според него предложените от ГЕРБ промени не взимат предвид демографската картина на България през следващите години и как това ще се отрази на пенсионната система и финансовото състояние на държавата.

"Живеем в демографска катастрофа, като 76 пенсионери се издържат от 100 осигурени лица, а през 2060 г. по разчети на Националния осигурителен институт 109 пенсионери ще бъдат издържани от 100 лица. Няма да има кой да плаща осигуровките", каза Марев. По думите му една от основните идеи при създаването на частните фондове е било да се олекоти държавния ангажимент.

Марев подчерта, че няма опасност от фалити в частните пенсионни фондове, тъй като в тях в момента има около 8 млрд. лева. По думите му управлението и сигурността на средствата във фондовете е по-добро от колкото в НОИ.

"Всеки има лична партида. Парите се инвестират и умножават, а и се унаследяват при смърт. Освен това втората пенсия допълва с около 20% основната", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във