Банкеръ Daily

Финансов дневник

Променен е съставът на одитния комитет на ББР

Българската банка за развитие

С решение на служебния министър на икономиката Кирил Петков, в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на  Българската банка за развитие (ББР) и съгласно изискванията на Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), беше сменен съставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР), съобщават от ресорното министерство.

Според Устава на банката и ЗНФО одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете, както и да дава препоръки за независимия одит на институцията. Всички служителите на банката са длъжни да указват пълно съдействие на комитета и да му предоставят необходимата информация за изпълнение на контролните му функции, а самият комитет информира за работата си Надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката за дейността си поне веднъж годишно.

Новите членове на одитния комитет притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност, съгласно най-добрите европейски и национални практики и задължителни правила, посочват от Министерството на икономиката.

Преди повече от седмица Кирил Петков оповести в телевизионно интервю, че Българската банка за развитие е отпуснала близо един милиард лева на 8 частни компании. От тях половин милиард лева са дадени на 4 фирми, свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. 

Министърът назначи заради случая Комисия за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР. Бе обявено и че ББР вече е 100% държавна собственост. 

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, които представляват 0.00055% от капитала на ББР, по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите.

Ведомството публикува и списъка на осемте най-големи кредитополучатели от Българската банка за развитие.

С кредити с размер над 140 млн. лв. са "Слънчев ден" АД, "Благоевград-  БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД. 

Заеми с размер над 115 млн. лв. са получили "Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)", "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД. 

Кредити над 60 млн. лв. са отпуснати на "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД.

Стана ясно и че члeнoвeтe нa Haдзopния cъвeт oтĸaзвaт дa cътpyдничaт на министъра в paзcлeдвaнeтo нa ĸpeдитнaтa пoлитиĸa нa бaнĸaтa. А Πeтĸoв обяви, чe щe ce пpeдпpиeмaт пpoмeни в Уcтaвa, c ĸoитo дa ce зaбpaни oтпycĸaнeтo нa зaeми нaд oпpeдeлeн paзмep, нaпpимep дo 5 млн. лв.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във