Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОЛЕТЕН НЕДОИМЪК НА ФИНАНСОВИ КАДРИ МЪЧИ РОДНИТЕ БАНКЕРИ

Пролетно оживление настъпи на пазара на квалифицираните финансисти. Наближаващото лято или може би по-благоприятните икономически условия накараха банковите мениджъри да помислят както за експанзия на финансовите услуги в страната, така и за по-голямото им разнообразие. За целта обаче освен печеливша концепция, нови сгради и офистехника те се нуждаят от добри банкови специалисти. От вестникарските страници и специализираните ИНТЕРНЕТ-сайтове в продължение на месец валяха предложения за привлекателни работни позиции из целия спектър на банковата дейност. Оказа се обаче, че висококвалифицираните финансисти отдавна са напуснали страната ни или работят за чуждестранни компании, където условията на труд и заплащането отдавна са на нивото на западните им посестрими. Някои от банките се принудиха да удължават срока за кандидатстване по техни обяви, тъй като явно качеството на кандидатстващите не удовлетворяваше банковия мениджмънт.
Безспорно най-атрактивна беше обявата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), с която се търсеше

директор за България

на новата програма за подкрепа на малките и средните предприятия, както и на консултантски фирми в този сектор. Освен че кандидатите трябваше са българи, които владеят перфектно английски език, задължително условие бе да имат сериозен управленски опит в голяма финансираща програма. ЕБВР търси също така и мениджър, който да планира дейността на програмата и да работи в тясно сътрудничество със заинтересуваните фирми. Банката изискваше кандидатите да са икономисти, които умеят да работят с клиенти. ЕБВР обяви, че търси и административен директор. Върху неговите плещи ще падне координацията между централата на банката и българските държавни органи, както и администрирането на дейността на офиса на програмата.
Крайният срок за подаване на необходимите документи изтече на 28 май и се очаква процедурата по избора на одобрените банкери да приключи до месец и половина. От офиса на ЕБВР в София уточниха, че подробности около тази програма могат да бъдат дадени едва след като софийският офис започне работа.
ЕБВР търси и

регионален директор

на банката за Югоизточна Европа и Кавказ, който ще работи в София. За мястото на досегашния директор Оливие Декамп ще се борят висококвалифицирани специалисти, които са доказали банковата си квалификация и притежават мениджърски качества. Кандидатите трябва да са работили поне 12 години в търговска или инвестиционна банка, да са завършили престижен университет в своята страна и да притежават дипломатичен и професионален стил на работа. Владенето на някои от централно- и източноевропейските езици, както и предишна месторабота в тази част на Европа ще се смятат за предимство. Тъй като офисът на регионалния директор ще бъде в България, от него се изисква да е наясно с факторите за успешното развитие на страната, културните и политическите условия в нея.
Макар и да не е обичайна практика, ЕБВР търси за централата си в Лондон и млади специалисти по различни стажантски програми в областта на управление на риска. Програмите са с продължителност до шест месеца и изискват от кандидатите да имат поне завършена магистърска степен в областта на финансите или на точните науки. Отличното познаване на деривативните инструменти, паричните теории и рисковия мениджмънт в областта на капиталовите пазари гарантират на специалистите почти сигурно включване в квалификационната програма.
Българските банки предлагат не по-малко атрактивни места за финансови кадри. В края на май приключи конкурсът на Българска пощенска банка за

началник на управление Корпоративно банкиране

От него се очаква да оптимизира работата с фирмени клиенти и да развива инвестиционните банкови продукти. Кандидатите трябва да имат поне двегодишен опит на подобна позиция, солидно финансово или икономическо образование и отличен английски език. Освен интересна работа, банката предлага много добро заплащане и продължително обучение тук и в чужбина. Експанзията на Българска пощенска банка в страната наложи и допълнителното наемане на

специалисти одитори

в три направления - за отделите Ликвидност и Финанси на БПБ, както и за клоновете й в София и страната. Идеалните кандидати трябва да са с поне двугодишен одиторски опит в мултинационална компания, добро да познават финансовите операции, инвестиционните продукти и банковите инструменти.
Предишната кампания за наемане на одитори в БПБ бе в края на 2000 г., но явно финансовата институция поставя сериозни изисквания пред своите служители.
Хит на трудовия пазар през май бе обявата на

SG ЕКСПРЕСБАНК

която се нуждаеше от служители за работа с клиенти за новооткриващите се клонове на банката. Изискваше се висше образование и опит в привличането на клиенти. Едногодишна практика в банковата сфера и отлични комуникативни умения бяха достатъчни за кандидатите, за да участват в първоначалния подбор. Изискванията пред търсените от SG ЕКСПРЕСБАНК офисмениджъри за отделните клонове в страната бяха доста по-високи. Кандидатите трябваше да имат петгодишен банков опит и висок професионализъм.
Другите банки в страната също издирваха квалифицирани кадри за своите офиси. Национална банка на Гърция бе обявила свободно място за кредитен инспектор, Първа инвестиционна банка търсеше валутни и капиталови дилъри, ЮНИОНБАНК активно оценяваше в началото на месеца кандидатите за длъжността служител в отдел Вътрешен контрол, ТЕКСИМБАНК се нуждаеше от счетоводител-методолог, а Райфайзенбанк - от счетоводител с най-малко тригодишен опит в чуждестранна банка.
Въпреки изобилието от свободни банкови позиции в страната, специалистите оценяват тази пазарна ниша като изключително стеснена. Често банките пускат обяви за свободни работни места по-скоро с рекламна цел, а в крайна сметка наетите служители се оказват стари познайници и приятели на ключовите мениджъри във финансовата институция. От друга страна, високите изисквания ограничават кръга на кандидатствалите специалисти до една шепа хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във